Meek's Cutoff (2010)

Het fascinerende Meek's Cutoff bewijst met eigentijdse arthousestijl en een vrouwelijk perspectief dat er nog steeds leven in de western zit.
play

7,5 details

  • 104 Min
  • Drama
  • Western
  • Verenigde Staten
104 Min Verenigde Staten

Het is 1845. Drie families huren een gids uit de bergen in om hen over de Cascades te leiden. Als deze Stephen Meek een stuk wil afsnijden, raken ze verdwaald en verstoken van voedsel en water. Als ze een indiaan tegenkomen, rijst de vraag of ze hun vertrouwen in hem moeten leggen of toch in hun begeleider.

Regie
Kelly Reichardt
Cast
Michelle Williams, Paul Dano, Bruce Greenwood, Will Patton, Zoe Kazan, Shirley Henderson, Neal Huff, Tommy Nelson, Rod Rondeaux.
Opbrengst
$ 876.302
Release
05.09.2010
Release NL
09.08.2012
Release DVD
14.01.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Kelly Reichardt | Cast: Michelle Williams (Emily Tetherow), Bruce Greenwood (Stephen Meek), Will Patton (Solomon Tetherow), Zoe Kazan (Millie Gately), Paul Dano (Thomas Gately), e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2010

Is de western dood? Als het op de hoeveelheid producties aankomt nagenoeg wel. Ooit werden er honderden westerns per jaar gemaakt, nu zijn ze jaarlijks op één hand te tellen. Dat het uit 2010 afkomstige Meek's Cutoff - na vorig jaar al op het IFFR gedraaid te hebben - nu pas onze reguliere bioscopen bereikt, spreekt boekdelen. Eenzelfde lot was de remake van 3:10 To Yuma enkele jaren terug beschoren. Maar Meek's Cutoff laat wel zien dat binnen het al zo oude westerngenre, dat teruggaat tot 1903 en min of meer het eerste echte filmgenre is, nog altijd vernieuwende, originele en boeiende films met zeggingskracht gemaakt kunnen worden.

De western is voornamelijk een mannengenre. De hoofdpersonen zijn bijna altijd mannen en terugkerende thema’s zijn masculiniteit en het in stand houden van een soort patriarchale status quo als onderdeel van de Amerikaanse mythe over de Amerikaanse oorsprong. Dat wil niet zeggen dat het niet interessant is voor vrouwen om naar het genre te kijken, maar hun sekse komt er enigszins bekaaid vanaf. Vrouwen waren vooral nuttig om gered te worden of beschermd tegen geweld. Daarmee konden de mannen mooi hun heldhaftigheid en masculiniteit bewijzen. Regisseuse Kelly Reichardt, die in 2006 nog een Tiger Award won voor haar tweede speelfilm Old Joy, geeft aan dat gegeven een geheel nieuwe, feministische draai.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Meek's Cutoff

acties