Once Upon a Time in Anatolia
Schitterende zwartkomische misdaadfilm annex roadmovie vergt enig geduld van de kijker. De beloning is er echter naar.
play

8,3 details

  • 157 Min
  • Drama
  • Misdaad
  • Turkije
  • Bosnië en Herzegovina
157 Min Turkije

Een dokter en openbaar aanklager worden gedwongen een nachtelijke tocht door de steppe in Anatolië te maken. Hun reis is gelijk aan het leven in een klein dorp: het gevoel dat achter elke heuvel iets tevoorschijn komt…

Alt titel
Bir Zamanlar Anadolu'da
Regie
Nuri Bilge Ceylan
Cast
Ercan Kesal, Yilmaz Erdogan, Ahmet Mumtaz Taylan, Taner Birsel, Firat Tanis, Muhammet Uzuner, Cansu Demirci, Ugur Aslanoglu, Burhan Yildiz, Erol Erarslan, Emre Sen, Nihan Okutucu, Kubilay Tunçer, Murat Kiliç, Safak Karali.
Release
21.05.2011
Release NL
19.01.2012
Release DVD
16.10.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Nuri Bilge Ceylan | Cast: Muhammet Uzuner (Cemal), Yilmaz Erdogan (Naci), Taner Birsel (Nusret), Firat Taniş (Kenan) | Speelduur: 150minuten | Jaar: 2011

Op het afgelopen filmfestival van Cannes won het Turkse Once Upon a Time in Anatolia de Grand Prix de Jury en dat was volkomen terecht. Regisseur Nuri Bilge Ceylan bewijst na Iklimler (2006) en Three Monkeys (2008) wederom een groot filmmaker te zijn met een fantastisch oog, een analytische blik en een groot gevoel voor humor. Once Upon a Time in Anatolia is een volwassen sprookje en een relaas over het schemergebied tussen feit en fictie.

In Once Upon a Time in Anatolia zijn we getuige van een oneindig lijkende tocht door de nachtelijke heuvels van Anatolië. Plaatselijke notabelen zijn op zoek naar de plek waar een moordslachtoffer zou zijn begraven. De verdachten zijn daar ook bij aanwezig. Zij dienen de plek aan te wijzen, maar kunnen zich als gevolg van een drinkgelag nauwelijks iets herinneren en in de nacht lijkt alles op elkaar. De tocht wordt slechts eenmaal onderbroken om te eten en te rusten en pas bij het krieken van de dag lijkt de groeiende uitputtingsslag tot een eind te komen. Gedurende de zoektocht bestaat de dialoog slechts uit droogkomische reflecties en vervreemdende flarden tekst.

videotrailers & clips