Zombibi (2012)

4,8 details

 • 90 Min
 • Komedie
 • Horror
 • Nederland
90 Min Nederland

Amsterdam West wordt na het neerstorten van een meteoriet ontruimd. Iedereen lijkt op de hoogte te zijn van de epidemie… op twee bendes na. De twee groepen zijn geboren vijanden van elkaar, maar zien zich genoodzaakt hun krachten te bundelen als ze aangevallen worden door hun vroegere bekenden. Deze blijken veranderd te zijn in zombies…

Regie
Martijn Smits
Erwin van den Eshof
Cast
Mimoun Ouled Radi, Yahya Gaier, Gigi Ravelli, Sergio Hasselbank, Rik Sinkeldam, Uriah Arnhem, Noel Deelen, Wouter Braaf, Jan Doense.
Budget
$ 500.000
Release
16.02.2012
Release NL
16.02.2012
Release DVD
08.05.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Erwin van den Eshof & Martijn Smits | Cast: Yahya Gaier (Aziz), Mimoun Ouled Radi (Mo), Gigi Ravelli (Kim), Sergio Hasselbaink (Jeffrey), Uriah Arnhem (Nolan), e.a.| Speelduur: 87 minuten | Jaar: 2012

In mei vorig jaar werd Zombibi aangekondigd als de eerste zombiekomedie van Nederlandse bodem. Enkele bezoekers van FilmTotaal opperden in hun reactie op dit nieuws dat het een stuk interessanter zou zijn om de Brabantse New Kids ten strijde de zien trekken tegen zombies. Dat bleek niet tegen dovenmansoren gezegd, want afgelopen december zochten de aso’s uit Maaskantje het inderdaad in die richting. Initieel leek het gras dus al voor Zombibi’s voeten te zijn weggemaaid, maar aangezien New Kids Nitro het zombiegegeven niet al te best wist te benutten, kun je de film ook beschouwen als een kans voor de makers om te laten zien hoe het wél moet. Zombibi slaagt als zombiekomedie beter dan de laatste New Kids maar kent helaas toch iets te veel missers om als geheel te overtuigen.

Oorspronkelijk zou de film Shouf Shouf Zombibi heten, maar in combinatie met de aanwezigheid van acteur Mimoun Ouled Radi wekte die titel vermoedelijk te veel de suggestie van een link met de bijna gelijknamige film en vervolgserie. Zodoende zijn de eerste twee woorden geschrapt, wat zeker een verbetering is. Door twee Marokkaanse broers centraal te stellen mikt de film echter wel op min of meer dezelfde doelgroep. Dat leidt met name in het eerste half uur tot een aantal tenenkrommend flauwe stereotyperingen van Marokkaanse jongeren; een traditie waarvan gehoopt werd dat die met Rabat toch wel was afgesloten. Gelukkig wordt het daarna iets beter.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Zombibi Nieuwsberichten

 • Nieuwe trailer voor Zombibi

  Nieuwe trailer voor Zombibi

  Jan-Peter Rook,

  De sequel op Shouf Shouf Habibi (2004) kiest voor dezelfde weg als New Kids Nitro.

  mode_comment 25

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

meneeraart

"...Wat moet je met je geld doen?? tjah naar een leuke, Nederlandse film...."

Zombibi

acties