Duck, You Sucker (1971)

Rod Steiger and James Coburn will blow you apart in "A Fistful of Dynamite" ("Duck You Sucker") by the master of adventure Sergio Leone

Reviews (2)

Mr. Hulot

Avatar

Deze film heeft veel eigenschappen van een topper: twee hoofdrolspelers in topvorm die elkaars tegenpool zijn, cinematografie van een achteloos hoog niveau van begin tot eind, een bijna episch verhaal, en hij schakelt moeiteloos van het ene genre naar het andere zonder inconsistent te worden.
Je denkt naar een soort western te kijken, dan wordt het weer een road movie, of toch een politieke oorlogsfilm? En de comedy ligt voortdurend op de loer, zonder dat er lollig gedaan wordt. Dat een film grappig blijft, terwijl mensen vreselijke verliezen lijden en er zelfs massa-executies in beeld komen, lijkt onmogelijk; maar deze film doet het - en vertelt daarmee over niets meer of minder dan de aard van het leven zelf.
De mix van aanwezige muziek, humor en achteloos geweld laat zien waar onder andere Tarantino inspiratie vandaan haalde.
Waarom is het dan toch geen meesterwerk? Hij is traag, maar dat is bewust gekozen en helemaal niet storend - maar hij is vooral ook veel te lang. Als er een half uur (meer) uitgeknipt was, was hij veel beter geweest.
Wel meesterlijk is de muziek van Morricone, die deze film op de huid volgt met een orkestje van irritante piccolofluit, een prachtige fagot, een lelijk Farfisa-orgel en wat andere losse instrumenten, afgemaakt met heel vreemde woordloze vocalen. Eerst lijkt de muziek vooral raar, maar naarmate de film vordert blijkt dat Morricone de film goed begrepen heeft in zijn dubbelzinnigheid en het verhaal in al zijn wendingen extra verband geeft met zijn sublieme muziek.
Niet Leone's beste, wel een waardige poging om heel veel dingen samen te vatten in een film, en zeer aan te bevelen.

Thousand Words

Avatar

Vond dit een behoorlijk leuke film. Zeker de moeite waard om te kijken. Typische stijlkenmerken die we van Leone en Morricone kennen.
Bovendien veel humor in de scene waarin Juan en Sean elkaar voor het eerst ontmoeten.
Het bijzondere van de film is dat een IRA-lid deel gaat uitmaken van een Western. Dit maakt de film in mijn ogen realistischer. Niet alleen kille revolverhelden met six-shooters maar een karakter met een verleden.. dat naast de Amerikaanse samenleving gesitueerd is.

Punt: 8