Snackbar

Snackbar (2012)

5,4 details

  • 83 Min
  • Drama
  • Nederland
83 Min Nederland

Een snackbar in een grootstedelijke buitenwijk is voor de Marokkaanse straatjeugd een toevluchtsoord. Ze zijn wild en gewelddadig en crimineel. Ali is als een oude vertrouwde Turkse oom voor ze, begripvol, grappig en streng. Maar wat, als Abi met zijn verslaving aan trictrac dit alles op het spel zet?

Regie
Meral Uslu
Cast
Lharby Salah, Nazmiye Oral, Mamoun Elyounoussi, Iliass Ojja, Ali Cifteci, Ilias Addab, Ismael El Tarhabi, Dilara Horuz, Aziz Akazim, Esra Horuz, Ibrahim Ozalp.
Release
05.04.2012
Release NL
05.04.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Meral Uslu | Cast: Ali Çifteci (Ali), Ilias Addab (Mo), Lárbi Ahmed Salah (Mounir), Aziz Akazim (Chiwawa), Nazmiye Oral (Pinar), Dilara Horuz (Nuray), Esra Horuz (Aysun), e.a. | Speelduur: 86 minuten | Jaar: 2012

Snackbar mag dan lijken op een documentaire, hij is wel degelijk gefilmd aan de hand van een script en in scène gezet. In de film volgen we een groepje Marokkaanse hangjongeren wier leven lijkt te bestaan uit doelloos voor de snackbar hangen: een beetje jointjes roken, ruzie maken en stoer doen. Hun inkomsten komen uit kleine criminaliteit: fietsen stelen en drugs verkopen. ‘Wannabe-gangsters’ krijgen ze naar hun hoofd geslingerd van een buurtgenoot met de bijnaam ‘Heertje’. Deze Heertje is het mikpunt van spot van de jongens, maar die spot lijkt vooral door jaloezie ingegeven te zijn. Heertje is namelijk wél redelijk succesvol als crimineel.

De dagelijkse sleur van de jongens lijkt een uitzichtloze situatie. Ze zijn outcasts en lijken die rol wel best te vinden. De sociaalwerker van Marokkaanse afkomst die de jongens een kans op werk aanbiedt, valt hoongelach ten deel. Uitbater van de snackbar is de Turkse Ali, die gelijk als een soort vaderfiguur voor de jongens fungeert. Wordt het vechten? Ali springt ertussen. Heeft iemand problemen? Ali biedt een luisterend oor. Ali zelf heeft echter ook de nodige problemen. Hij is gokverslaafde en moet steeds vaker een greep uit de kassa van de snackbar doen om zijn eigen portemonnee bij te vullen. Maar als de rekeningen niet meer betaald kunnen worden, begint zijn vrouw argwaan te krijgen.

videotrailers & clips