Omar m'a tuer

Omar m'a tuer (2011)

6,6 details

  • 85 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • Marokko
85 Min Frankrijk

Marseille, 2 februari, 1994. Omar Radded, een Marokkaanse tuinman wordt veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf vanwege de moord op een welgestelde weduwe, die zijn werkgeefster was. Zij werd dood gevonden in de kelder van haar villa. Op de muur stonden de grammaticaal incorrecte woorden Omar m’a tuer (Omar heeft mij vermoorden), geschreven met haar eigen bloed en waarmee Omar duidelijk aangewezen wordt als moordenaar. Tijdens de berechting wijzen meerdere elementen erop dat het onderzoek naar de moord niet juist is uitgevoerd. Het veranderen van de datum van de dag van overlijden van het slachtoffer, niet afgenomen vingerafdrukken, de plotselinge crematie van het lichaam van het slachtoffer, de verdwijning van een getuige… Een journalist, overtuigd van Omars onschuld, gaat op onderzoek uit naar een van de meest schokkende rechterlijke dwalingen van de afgelopen twintig jaar.

Alt titel
Omar Killed Me
Regie
Roschdy Zem
Cast
Sami Bouajila, Denis Podalydès, Nozha Khouadra, Afida Tahri, Maurice Bénichou, Catherine Salviat, Liliane Nataf, Lounès Tazairt, Salomé Stévenin, Pascal Elso, Yanis Abdellaoui, Ayoub El Mahlili, Martial Rivol, Didier Vinson, Gabriel Le Doze.
Release
21.06.2011
Release NL
19.04.2012
Release DVD
17.07.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Roschdy Zem | Cast: Sami Bouajila (Omar Raddad), Dénis Podalydès (Pierre-Emmanuel Vaugrenard ), Maurice Bénichou (Jacques Vergès), e.a. | Speelduur: 84 minuten | Jaar: 2011

Omar Raddad vecht al achttien jaar voor rehabilitatie. Op een zondag in de zomer van 1991 werd een werkgeefster van de Marokkaanse tuinman op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Een combinatie van messteken en hoofdwonden werd de Française Ghislaine Marchal fataal. Met haar laatste krachten schreef de rijke weduwe met haar eigen bloed de woorden ‘Omar m’a tuer’ op een deur. Iedereen die een beetje heeft opgelet tijdens de Franse les weet dat er een flinke grammaticafout in deze zin schuilt. Raddad was die middag bij een andere opdrachtgever aan het werk, maar bezocht in zijn pauze mevrouw Marchal. Een dag later wordt hij door de politie uit zijn appartement gesleurd en op basis van de aangetroffen tekst al bij voorbaat schuldig bevonden en veroordeeld.

De zaak Omar Raddad en die beruchte zin zorgden voor veel ophef in Frankrijk. Het leek geen donder uit te maken dat de zaak barstte van de onwaarschijnlijkheden en dat Raddad geen enkel motief had. Ook het feit dat een welgestelde Franse dame nooit zo’n knoeperd van een taalfout zou maken, werd compleet genegeerd. De media en openbaar aanklagers verzonnen de grootste leugens. Omar zou gokverslaafd zijn en naar de hoeren gaan. Het proces kreeg steeds meer racistische trekjes en Raddad moest hoe dan ook veroordeeld worden. Een onopgeloste moordzaak op een rijke mevrouw zou het volk nooit kunnen verkroppen.

videotrailers & clips