Wavumba

Wavumba (2012)

Mooie documentaire weet ondanks de sturende voice-over op een andere manier te boeien.
play

7,2 details

  • 80 Min
  • Documentaire
  • Nederland
80 Min Nederland

Op zoek naar de realiteit achter de herinneringen die de filmmaker heeft aan zijn jeugd in Kenia, laat hij zich door een oude visser opnieuw meevoeren naar een wereld waar fantasie, dromen, geloof en werkelijkheid zich niet van elkaar laten onderscheiden.

Regie
Jeroen Van Velzen
Release
14.02.2012
Release NL
16.02.2012
Release DVD
09.10.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Jeroen van Velzen | Cast: Mohammed Masoud Muyongo, Juma Lonya Mwapitu, e.a. | Speelduur: 75 minuten | Jaar: 2012

Regisseur Jeroen van Velzen studeerde in 2009 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie met zijn korte documentaire BABA. Hierin volgde hij een oude man in India die met zijn jongere broer een uitputtende pelgrimstocht aflegt. In Wavumba, zijn eerste lange documentaire, grijpt hij terug op zijn jeugd in Kenia waar hem wonderlijke verhalen werden verteld door een oude Keniaanse visser. In Wavumba ("zij die naar vis ruiken") keert hij als volwassene terug naar Kenia, op zoek naar meer van zulke verhalen.

Met een kleine crew ontmoet Van Velzen op het koraaleiland Wasini de stokoude en eigenwijze visser Masoud en zijn vaste knecht Juma. Masoud zit vol grote verhalen en zou één van de weinigen zijn die in zijn eentje meermaals grote haaien ving. Nu hij oud is, wil hij dat graag nog één keer doen. De beelden van Masoud en Juma op hun visserstochten worden afgewisseld met interviewfragmenten van personen die allerlei verhalen vertellen over de geesten van het water en de vissers die erop voeren.

videotrailers & clips