The Mill and the Cross (2011)

Behind every great painting lies an even greater story

7,0 details

  • 92 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Zweden
  • Polen
92 Min Zweden

De verhalen van twaalf personages uit het schilderij De Kruisdraging van de Vlaamse schilder Pieter Bruegel worden gecombineerd met de totstandkoming van het doek.

Regie
Lech Majewski
Cast
Rutger Hauer, Charlotte Rampling, Michael York, Joanna Litwin, Marian Makula, Dorota Lis, Oskar Huliczka.
Release
18.03.2011
Release NL
23.02.2012
Release DVD
13.11.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Lech Majewkski | Cast: Rutger Hauer (Pieter Bruegel), Michael York (Nicholaes Jonghelinck), Charlotte Rampling (Maria), e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2011

Beeldende kunst en film hebben met elkaar gemeen dat ze beiden voornamelijk visueel van aard zijn en de kijker uitnodigen tot interpretatie. Ook al is een schilderij relatief statisch - in veel gevallen zelfs een geënsceneerde momentopname - er ging een heel proces aan vooraf voor de schilder zijn handtekening onder een doek kon zetten. Op de ongeveer vijftig werken van de Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude is het vaak een drukte van jewelste. Niet alleen stond de Vlaming uit de zestiende eeuw bekend om zijn realistische landschappen, op zijn doeken wemelt het daarnaast van de personages die allemaal hun eigen verhaal te vertellen hebben.

Bruegel werd sterk beïnvloed door het werk van Jeroen Bosch. Zijn werk staat net als dat van Bosch bol van de symboliek, maar is tegelijkertijd aardser en volkser. Zelfs onschuldig ogende werken als De Boerenbruiloft en Kinderspelen bevatten een schat aan (historische) informatie. Maar het werk van Bruegel had ook dikwijls een Bijbelse inslag, zoals duidelijk naar voren komt in De Kruisdraging uit 1564. Tegen de achtergrond van de Spaanse bezetting zien we Jezus’ lijdensweg richting Golgotha. De Messias is het centrale middelpunt van het werk, maar wordt nauwelijks opgemerkt door de alledaagse bevolking die met haar eigen leven bezig is.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Mill and the Cross

acties