Elena

Elena (2011)

De derde film van Andrej Zvjagintsev is degelijk gemaakt en sterk geacteerd, maar gaat net wat te lang door, waardoor enige impact verloren gaat.
play
109 Min Rusland

Elena is een dienstbare huisvrouw en getrouwd met de koude, afstandelijke Vladimir. Als Vladimir een hartaanval krijgt en in het ziekenhuis belandt, neemt hij een ingrijpende beslissing inzake zijn nalatenschap.

Regie
Andrey Zvyagintsev
Cast
Elena Lyadova, Aleksey Rozin, Nadezhda Markina, Andrey Smirnov, Aleksey Maslodudov, Ekaterina Tarkovskaya, Yury Borisov, Yaroslav Zhalnin, Ivan Mulin, Nikita Slepchenkov, Igor Yurtaev, Igor Ogurtsov, Evgeniya Konushkina, Vasily Prokopyev, Vasiliy Michkov.
Release
21.05.2011
Release NL
29.03.2012
Release DVD
16.10.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Andrej Zvjagintsev | Cast: Nadezhda Markina (Elena), Andrej Smirnov (Vladimir), Yelena Lyadova (Katerina), Aleksey Rozin (Sergey), Evgenia Konushkina (Tatyana), e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2011

De Russische cineast Andrej Zvjagintsev wist zich het afgelopen decennium met zijn twee films The Return en The Banishment in de filmhuizen en op menig filmfestival goed in de kijker te spelen. Traag doch sfeervol bracht hij moeilijke familiegeschiedenissen op een aangrijpende wijze in beeld. Dat in beide films een belangrijke was rol was weggelegd voor de natuur gaf zijn films iets organisch, wat een vergelijking opriep met het werk van Terrence Malick. Zvjagintsevs derde film houdt de zaken wat ingetogener en kleinschaliger; met de focus op het acteerwerk en kleine details zou je hem zelfs toneelmatig kunnen noemen. De traagheid en de complexe familiebanden zijn er nog altijd, maar het natuurlijke element blijft achterwege. Het levert een zeer degelijke film op, maar veel nieuwe zieltjes gaat Zvjagintsev er niet mee winnen.

Kijkers die moeite hebben met trage cinema worden al direct op de proef gesteld, want Zvjagintsev neemt in het eerste halfuur zeer uitgebreid de tijd om iets van een plot op poten te zetten. In hun routineuze leven worden Elena en Vladimir geïntroduceerd, een ouder koppel dat weliswaar samenwoont maar toch behoorlijk gescheiden van elkaar leeft. Blijkbaar slapen ze nooit in hetzelfde bed en spreken ze elkaar enkel aan de ontbijttafel, wanneer ze elkaar vertellen wat ze deze dag gaan doen. Het blijkt dat ze elkaar pas in de herfst van hun leven hebben ontmoet en dat ze daarvoor allebei duidelijk verschillende levens hebben geleid. Dat uit zich onder meer in hun persoonlijkheden (Vladimir is financieel vermogend maar emotioneel afstandelijk, Elena is loyaal en zorgzaam) maar vooral in de banden die ze met hun kinderen uit een eerder huwelijk hebben.

videotrailers & clips