The Substance: Albert Hofmann's LSD

6,8 details

  • 90 Min
  • Documentaire
  • Zwitserland
90 Min Zwitserland

In het jaar waarin de atoombom werd uitgevonden, ontdekt Albert Hofmann een drug die een bijna net zo'n vernietigende uitwerking heeft.

Regie
Martin Witz
Cast
Stanislav Grof, Martin A. Lee, James S. Ketchum, Franz X. Vollenweider, Carolyn Garcia, Ralph Metzner, Nick Sand, Roland Griffiths, Clark Martin.
Release
17.11.2011
Release NL
03.05.2012
Release DVD
05.02.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Martin Witz | Cast: Albert Hofmann, Stanislav Grof, Martin A. Lee, James S. Ketchum, Franz X. Vollenweider, Carolyn Garcia, Jimi Hendrix, Mick Jagger, Ken Kesey, Timothy Leary, John Lennon, Paul McCartney, Richard Nixon, e.a. | Speelduur: 89 minuten | Jaar: 2011

The Substance laat de ontwikkeling van lsd zien vanaf de toevallige ontdekking door Albert Hofmann in 1943, wiens eerste ervaring met de drug eigenlijk helemaal niet zo plezierig was. Ondanks dat begreep Albert wel wat lsd zou kunnen betekenen voor de psychiatrie. Maar wanneer de drug massaal op straat belandt en zijn stempel drukt op de roerige jaren zestig komt een heel andere kant van de stof naar boven. De film voert je dan ook langs de euforie van de begindagen tot aan de demonische kant van de drug, die in 1966 leidde tot het Californische verbod erop. Tegenwoordig ondersteunt lsd terminale kankerpatiënten tijdens hun laatste levensfase.

Voor iemand die nooit lsd gebruikt heeft is het moeilijk voor te stellen wat deze drug met je bewustzijn kan doen. Als kijker word je heen en weer geslingerd tussen het idee dat het proberen van lsd best eens de moeite waard kan zijn en de angst dat de stof je meeneemt naar de diepste en donkerste hel op aarde. Deze documentaire van Martin Witz geeft je een kijkje in het hele lsd-verhaal en laat dat nu juist de bedoeling zijn geweest.

videotrailers & clips