Noordzee, Texas

Reviews (1)

Banned

Avatar

Ik weet niet wat er daar gebeurt is bij het Vlaams Audiovisueel Fonds, ofwel hebben ze een neus voor talent ofwel hebben ze gewoon geluk dat er zich de laatste tijd zoveel goeie vlaamse films worden gemaakt. Ook Noordzee Texas is hier één van.

Dit gay- coming of age verhaal speelt zich af tegen een achtergrond in de jaren 70. Er wordt een cocoon-achtige wereld geschept, waarin mensen algemeen Nederlands praten. Op zich geeft dit een beetje een bevreemdend effect om de personage zo mooi te horen praten maar het geeft het thema van de film zoveel kracht mee. Door het taaltje en tijdsgeest staat het onderwerp in een nog groter contrast met de werkelijkheid. Het gay-verhaal kom extra uit de verf omdat de wereld waarin het zich afspeelt zeer naïef lijkt. En het is juist die sfeer die de film zo goed maakt. Knappe keuze van Bavo Defune.

Jelle Floorizone hoeft niet veel te zeggen maar toch weet hij overtuigend zijn personage te brengen. Met een aantal gedurfde intieme scènes voor de jongenman, krijg je enkel nog meer respect voor hem als personage en acteur. Graag zou ik eens een andere rol van hem willen zien. Hopelijk geeft iemand hem die kans.

Noordzee Texas is de zoveelste goeie vlaamse film en is eentje met een hart.