6,8 details

  • 93 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • België
93 Min Frankrijk

Nasser Ali Khan, een beroemde muzikant, heeft geen zin meer om te leven. Sinds zijn viool vernield is, lijkt geen enkel instrument hem nog inspiratie te geven. Z’n droefheid wordt nog versterkt door het feit dat z’n jeugdliefde, die hij kort na dit incident op straat tegenkomt, hem niet meer herkent. Tevergeefs zoekt Nasser naar een instrument dat z’n viool kan vervangen. Uiteindelijk komt hij tot de enig overgebleven conclusie: aangezien geen enkele viool hem nog levensplezier kan schenken, wenst hij te sterven. Hij overloopt alle mogelijke manieren om te sterven: verpletterd worden door een trein, zich van een klif werpen, zich een kogel door het hoofd schieten, een overdosis pillen nemen… Maar geen enkele van deze uitwegen is waardig voor een man van zijn stand. Hij is uiteindelijk de beste violist van z’n tijd: Nasser Ali Khan.

Alt titel
Chicken with Plums
Regie
Vincent Paronnaud
Marjane Satrapi
Cast
Mathieu Amalric, Isabella Rossellini, Golshifteh Farahani, Chiara Mastroianni, Maria de Medeiros, Edouard Baer, Christian Friedel, Eric Caravaca, Jamel Debbouze, Didier Flamand, Serge Avedikian, Rona Hartner, Frédéric Saurel, Enna Balland, Mathis Bour.
Budget
$ 12.000.000
Opbrengst
$ 1.428.291
Release
25.10.2011
Release NL
19.04.2012
Release DVD
05.06.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Vincent Paronnaud & Marjane Satrapi | Cast:Mathieu Amalric (Nasser-Ali Khan), Maria de Medeiros (Faringuisse), Eric Caravaca (Abdi) Golshifteh Farahani (Irâne), Isabella Rossellini (Parvine), e.a.| Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2011

Enkele jaren geleden gooide de Franse productie Persepolis op menig filmfestival hoge ogen en sleepte vervolgens een Oscarnominatie binnen in de categorie beste animatiefilm. Een aanzienlijke prestatie voor het regisseursduo Vincent Paronnaud en Marjane Satrapi. Beiden waren immers striptekenaars met weinig tot geen ervaring op het gebied van animatie en met het beladen onderwerp van de Iraanse Revolutie begaven ze zich op behoorlijk glad ijs. Wat de film echter deed slagen, was een grote mate van eigenheid: een opvallend effectieve animatievorm (zeer simpel, verstoken van kleur en toch vaak adembenemend mooi), goed toegepaste relativerende humor en een verhaal dat dusdanig gedetailleerd was dat het wel een autobiografie moest zijn (wat inderdaad het geval was). Dat lijkt veel goeds te beloven voor Poulet aux Prunes, de nieuwste samenwerking van de twee en wederom een verfilming van een Satrapi-strip.

Hoewel de gelijknamige strip op exact dezelfde wijze getekend is als Persepolis, heeft het duo bij deze verfilming besloten voor een ander uiterlijk te gaan. Enkele geanimeerde scènes daargelaten is Poulet aux Prunes een live-actionfilm. Dat gegeven leidt al gelijk tot een lichte uitglijder: in het creëren van het Iran van de jaren vijftig verzanden Paronnaud en Satrapi in een overdreven exotisch tintje. Dat ze zich hiervoor hebben laten inspireren door het oeuvre van Douglas Sirk steken ze niet onder stoelen of banken, maar dat pleit ze niet geheel vrij van een vormgeving die eerder in de Efteling thuishoort. Daarbij wekken de vele Franse acteurs vooral de indruk de Perzische wereld te aanschouwen door dezelfde bril die het Parijs van Amélie Poulain zo onnatuurlijk kleurde. Persepolis had die handicaps niet, aangezien de animatiestijl juist voor iets universeel herkenbaars zorgde.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Poulet aux prunes

acties