7,2 details

  • 86 Min
  • Documentaire
  • Biografie
  • Historisch
  • Nederland
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
  • Frankrijk

Leben? oder Theater? Ein Singespiel – zo noemde Charlotte Salomon (Berlijn, 1917 – Auschwitz, 1943) haar uit meer dan zevenhonderd bladen bestaande, geschilderde levensverhaal, dat zij vlak voor haar deportatie in bewaring gaf met de woorden ‘Bewaar dit goed, het is mijn hele leven!’ Tijdens de voorbereiding van de speelfilm Charlotte (1980), kregen de makers van de film uit handen van Charlottes stiefmoeder, Paula Salomon-Lindberg, een nooit eerder gepubliceerde brief, met het verzoek de inhoud niet in de film te gebruiken. In deze brief, gericht aan haar grote liefde, beschrijft Charlotte de omstandigheden waarin Leben? oder Theater? tot stand kwam, doet zij een ontroerende bekentenis en komen we voor het eerst dichtbij de ‘werkelijke’ Charlotte. Frans Weisz geeft in zijn nieuwste documentaire, met dezelfde titel als het levenswerk van Charlotte Salomon, niet alleen een fascinerend beeld van het leven van de jonge kunstenares, maar confronteert prominenten met haar brief; een postume onthulling die een heel nieuw licht werpt op de laatste periode van haar leven.

Alt titel
Life? or Theatre?
Regie
Frans Weisz
Release NL
12.04.2012
Release DVD
08.05.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Frans Weisz | Speelduur: 84 minuten | Jaar: 2012

Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerde de Joods-Duitse kunstenares Charlotte Salomon niet alleen de gruwelen van de Jodenvervolging, maar ook de zelfmoord van haar moeder en de depressie van haar eveneens suïcidale grootmoeder te verwerken. Het resulteerde in een imposant levenswerk met de titel Leben? Oder Theater? Ein Singespiel Het kunstwerk is een geschilderd levensverhaal bestaande uit honderden gouaches. Vlak voor haar deportatie naar Auschwitz wist Salomon haar magnum opus in veiligheid te brengen. Het werk is momenteel in het bezit van het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Dertig jaar geleden maakte Frans Weisz een biopic over Charlotte Salomon. In zijn portret Charlotte, waarin de hoofdrol was weggelegd voor Birgit Doll, zien we de vlucht van de kunstenares uit Berlijn naar het zuiden van Frankrijk, nog voordat de oorlog uitbrak. De film beschrijft de periode waarin Salomon haar kunstwerk realiseerde. Weisz heeft een voortdurende fascinatie voor het leven van Salomon gehouden. Tijdens de voorbereidingen van zijn speelfilm kreeg hij een ongepubliceerde brief in handen, waarin Salomon in grote geschilderde letters haar toenmalige geliefde toespreekt. Salomons stiefmoeder deed de filmmaker het uitdrukkelijke verzoek om de inhoud van de brief buiten beschouwing te laten.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Leven? of Theater?

acties