Big Eyes (2014)

She created it. He sold it. And they bought it.

We hebben wel eens beter werk van Tim Burton gezien. De lichtpuntjes in deze vlakke biopic over schilderes Margaret Keane zijn Adams, tegenspeler Waltz en de laatste akte.
play

6,5 details

  • 106 Min
  • Biografie
  • Misdaad
  • Drama
  • Romantiek
  • Verenigde Staten
  • Canada
106 Min Verenigde Staten

Big Eyes vertelt het verhaal van Margaret en Walter Keane, die in de jaren '60 bekend werden met hun schilderijen van kinderen met grote ogen. Walter kreeg alle credits voor het werk, terwijl het Margaret was die al het werk deed. De twee scheidden uiteindelijk en stapten naar de rechter om het auteursrecht vast te stellen.

Regie
Tim Burton
Cast
Christoph Waltz, Amy Adams, Jason Schwartzman, Terence Stamp, Krysten Ritter, Danny Huston, Jon Polito, James Saito, Emily Bruhn, Madeleine Arthur, Brent Chapman, Elisabetta Fantone, Farryn VanHumbeck, Delaney Raye, Guido Furlani.
Budget
$ 10.000.000
Opbrengst
$ 28.883.511
Release
25.12.2014
Release NL
05.02.2015
Release DVD
28.07.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Tim Burton | Cast: Amy Adams (Margaret Keane), Christoph Waltz (Walter Keane), Jason Schwartzman (Ruben), Danny Huston (Dick Nolan), Terence Stamp (John Canaday), e.a. Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2014

Over smaak valt niet te twisten en al helemaal niet als het om kunst gaat. Sommigen zullen de schilderijen van de zeventachtigjarige Margaret Keane foeilelijke kitsch vinden, terwijl Tim Burton er mee wegloopt. Keane staat bekend om haar portretten, veelal van kinderen, met opvallend grote ogen. Ze doen denken aan de deprimerende zigeunerjongetjes in grijs- en bruintinten met traan die in de jaren zestig en zeventig (en bij sommige mensen nog steeds) menig behangetje (ont)sierde. Burton is in ieder geval een groot liefhebber van het werk van Keane en staat te boek als een enthousiast verzamelaar van de prentjes. Een hele logische keuze voor de verfilming van haar biopic is Burton echter niet. De vraag doemt namelijk op of de eigenzinnige cineast niet te veel dweept met de liefde voor de schilderingen van zijn lijdend voorwerp en zo wel een geschikte biograaf vormt. Het venijn zit hem gelukkig in de staart.

Keanes werk ontstond in een interessant periode. Vrouwenkunst deed het in het bekrompen Amerika van de late jaren vijftig niet lekker bij de galerieën en een eigen mening moesten de dames er al helemaal niet te veel op na houden. De toekomstige mevrouw Keane is uit ander hout gesneden. Ze verlaat in allerijl met haar jonge dochter de eerste echtgenoot die we overigens nooit te zien krijgen. Een baantje als decorateur bij een meubelfabriek pakt ze aan als een toelatingsexamen bij de kunstacademie. Om nog wat bij te klussen tekent Margaret portretten van voorbijgangers op een kunstmarktje naast de voet van San Francisco’s Golden Gate. Daar komt ze in aanraking met zielsverwant Walter Keane met wie ze aanpapt en trouwt. Door een misverstand wordt Walter gezien als de maker van de portretten van zijn vrouw. Het duurt niet lang voor Margarets dominante echtgenoot met de eer gaat strijken. Het is een maskerade die het echtpaar zelfs voor Margarets dochter verborgen houdt.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

Big Eyes Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Big Eyes

acties