Over Canto

Over Canto (2011)

6,8 details

  • 78 Min
  • Documentaire
  • Nederland
78 Min Nederland

Velen zullen het herkennen: oprechte jaloezie jegens mensen die jouw favoriete film voor het eerst mogen gaan zien of je lievelingsboek voor het eerst zullen openslaan. Met muziek is het niet veel anders. Het is zelfs in staat om je leven compleet te veranderen. Dit uitgangspunt vormt de belangrijkste drijfveer voor Ramón Gielings documentaire Over Canto. Lijdend voorwerp is een muziekstuk van bijna drie uur dat in de jaren zeventig geschreven werd door de Nederlandse componist Simeon ten Holt.

Regie
Ramón Gieling
Cast
Michiel Nooter, Hans Croiset, Pauline Greidanus, Ariane Van Vliet.
Release
08.12.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Ramón Gieling | Cast: Arjen Dijkstra, Marianne Kyráli, Willem Dijkhuis, Hans Ruijssenaars, Halina Reijn, Michiel Nooter, Pauline Greidanus, Hans Croiset, e.a.| Speelduur: 78 minuten | Jaar: 2011

Velen zullen het herkennen: oprechte jaloezie jegens mensen die jouw favoriete film voor het eerst mogen gaan zien of je lievelingsboek voor het eerst zullen openslaan. Met muziek is het niet veel anders. Het is zelfs in staat om je leven compleet te veranderen. Dit uitgangspunt vormt de belangrijkste drijfveer voor Ramón Gielings documentaire Over Canto. Lijdend voorwerp is een muziekstuk van variabele speelduur dat in de jaren zeventig geschreven werd door de Nederlandse componist Simeon ten Holt.

Deze Canto Ostinato wordt bij voorkeur vertolkt door vier pianisten en laat ondanks de aanhoudende cadans ruimte open voor eigen interpretatie en invulling. Bij het verschijnen verguisd omdat de kenners het weliswaar wonderschoon vonden, maar tevens als weinig vernieuwend bestempelden. Desondanks gaat er een ontegenzeggelijke aantrekkingskracht van het werk uit, dat haast een helende werking heeft. Niet voor niets wordt in Over Canto door de liefhebbers regelmatig gerept over de hartslag van het werk.