La source des femmes
Een vermakelijke mix van drama en komedie over een groep vrouwen die respect en hun zin afdwingen door de seks met hun mannen in de ban te doen.
play

6,4 details

  • 135 Min
  • Komedie
  • Drama
  • België
  • Italië
  • Frankrijk
135 Min België

Ergens in een klein dorpje tussen Noord-Afrika en het Midden-Oosten trotseren de vrouwen elke dag, sinds het begin der tijden, de snikhete brandende zon hoog in de bergen om hun dorp van bronwater te voorzien. De pas getrouwde Leila stelt een "liefdesstaking" voor aan de andere vrouwen van het dorp: geen liefkozingen of geen seks meer tot de mannen zelf water naar het dorp dragen...

Alt titel
The Source
Regie
Radu Mihaileanu
Cast
Hiam Abbass, Zinedine Soualem, Mohamed Majd, Biyouna, Leïla Bekhti, Saleh Bakri, Hafsia Herzi, Sabrina Ouazani, Karim Leklou, Amal Atrach, Malek Akhmiss, Saad Tsouli, Amina Boussaif, Nadia Zaoui, Mohamed Tsouli, Omar Azzouzi, Amal Chakir, Farida Bouaazaoui.
Release
02.11.2011
Release NL
14.06.2012
Release DVD
12.06.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Radu Mihaileanu | Cast: Leïla Bekhti (Leila), Biyouna (Oud Geweer), Hiam Abbass (Fatima), Saleh Bakri (Sami), Hafsia Herzi (Loubna / Esmeralda), Sabrina Ouazani (Rachida), e.a. Speelduur: 135 minuten | Jaar: 2011

Even een geschiedenis/literatuurlesje. Er is niet veel overgebleven van het werk van de dichter en toneelschrijver Aristophanes. Van de Griek, die vier eeuwen voor Christus leefde, is slechts een handjevol, veelal komische toneelstukken overgebleven, waarin vrouwen dikwijls een grote rol speelden. In zijn Lysistrata gooien ze zelfs hun seksualiteit in de strijd om de Peloponnesische Oorlog een halt toe te roepen. De vrouwen in het stuk besluiten namelijk onder aanvoering van titelfiguur Lysistrata om de seks met hun mannen in de ban te doen en zo de vrede af te dwingen. Het ontketent juist een ongekende strijd tussen de seksen, maar het leidt uiteindelijk toch tot een verzoening. Misschien zou het ook wel de oplossing zijn voor de huidige Griekse schuldencrisis.

De Roemeens-Joodse regisseur Radu Mihaileanu is bij het grote publiek vooral bekend door zijn voorlaatste regieproject Le Concert, een dramatische komedie over de leider van het Russische Bolshoi-orkest die werd ontslagen omdat hij Joodse muzikanten in bescherming nam. Voor Mihaileanu was het blijspel van Aristophanes een van de twee inspiratiebronnen bij het bedenken van het verhaal van The Source. De vanwege het Ceausescu-regime naar Frankrijk verhuisde filmmaker las daarnaast een verhaal over een klein dorpje in Turkije waar de vrouwen dagelijks hele krachttoeren moesten uithalen om de bevolking van schoon water te voorzien. Een staking was het gevolg met als doel om de mannen in de benen te krijgen. Zelfs de overheid moest zich er uiteindelijk tegenaan bemoeien.

videotrailers & clips