L'hiver dernier

5,8 details

  • 103 Min
  • Drama
  • België
  • Frankrijk
103 Min België

'Dit land heeft me zo veel gegeven', verklaart Johann, een koppige jonge boer die in een afgelegen streek in Frankrijk de traditie van zijn vader en diens voorvaderen voortzet. Hij voelt zich sterk verbonden met de aarde, de dieren en de andere inwoners van deze kleine gemeenschap. Af en toe slaapt hij bij een vriendin, en soms zoekt hij zijn zus op die in een inrichting verblijft. Hij is zo sterk geworteld dat hij als enige van de boerencoöperatie weigert mee te buigen met de economische tegenwind. Maar als de winter nadert, zal een nieuwe tragedie zijn laatste houvast wegslaan en Johann tot een radicale keus dwingen.

Alt titel
The Last Winter
Regie
John Shank
Cast
Carlo Brandt, Aurore Clément, Michel Subor, Anaïs Demoustier, Florence Loiret Caille, Yoann Blanc, Vincent Rottiers, Elodie Moreau, Théo Laborie, Hélier Cisterne, Carlos De Souza, Daniel Renaud, Fabien Dijois, Delphine Gros, Laurent Perez.
Release
29.02.2012
Release NL
31.05.2012
Release DVD
23.10.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: John Shank | Cast: Vincent Rottiers (Johann), Anaïs Demoustier (Julie), Florence Loiret Caille (Marie), Aurore Clément (Madeleine), Michel Subor (Hélier), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2011

Regisseur John Shank werd in 1977 geboren in het Amerikaanse middenwesten en verhuisde op zijn negentiende naar België om naar de filmschool te gaan. Na drie korte films is L’Hiver Dernier (Laatste Winter) zijn speelfilmdebuut dat draait om het gevoel van ontworteling, dat hij zelf ook ervoer toen hij naar België vertrok. Met de film vertelt Shank, zelf afkomstig uit een plattelandomgeving, het verhaal van de jonge boer Johann die, als hij de boerderij van zijn familie erft, koppig zijn best doet om het boerenbedrijf draaiende houden. Maar door de veranderende tijden en het toeslaande noodlot dreigt hij alles kwijt te raken.

L’Hiver Dernier speelt zich af op het Franse platteland en die locatie is meteen één van de sterkste punten van de film. Het landschap is prachtig gefilmd, in al zijn ruwe schoonheid, en zonder opsmuk. In tegenstelling tot de titel begint de film in de zomer, waar te zien is hoe Johann één is met zijn land. Hij leeft praktisch tussen zijn koeien, en met mooie beelden van een frisse duik in een plas en slapen bij een kampvuur in de open lucht schetst de film een bijna romantisch beeld van het boerenleven. Als de winter uit de titel nadert barst het natuurgeweld echt los. Gierende wind, stortende regenbuien en dik ondergesneeuwde landschappen doen ondanks hun intensiteit niets af aan die schoonheid. Ze komen realistisch over en voelen vaak aan alsof je er middenin staat.