Kiss Me

Kiss Me (2011)

Een formulematige Zweedse coming-outfilm, waarbij de diepte angstvallig wordt vermeden en de getalenteerde cast zich moet behelpen met een laf plot en lauwe dialogen.
play

6,7 details

  • 105 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Zweden
105 Min Zweden

Mia en Frida leren elkaar kennen op het verlovingsfeest tussen Mia's vader en Frida's moeder. Ze zullen stiefzusjes worden, maar beginnen langzaam meer voor elkaar te voelen. Dat zet alle onderlinge verhoudingen op zijn kop.

Alt titel
Kyss mig
Regie
Alexandra-Therese Keining
Cast
Lena Endre, Björn Kjellman, Krister Henriksson, Joakim Nätterqvist, Thomas Ljungman, Ruth Vega Fernandez, Liv Mjönes, Josefine Tengblad, Jan Goldring, Anna Nygren.
Release
29.07.2011
Release NL
14.06.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Alexandra-Therese Keining | Cast: Ruth Vega Fernandez (Mia), Liv Mjönes (Frida), Lena Endre (Elisabeth), Krister Henriksson (Lasse), Joakim Nätterqvist (Tim), Josefine Tengblad (Elin), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2011

Vanwege de populariteit, laagdrempeligheid en toegankelijkheid van het medium vormt film een effectief middel in de strijd voor homo-emancipatie. Het heeft geleid tot een gevarieerd genre, waarvan helaas nog te weinig direct in de bioscopen belandt. Het brede publiek, dat niet per se tot de doelgroep hoeft te behoren, komt doorgaans alleen in aanraking met (grote) titels als Brokeback Mountain of het recentelijk in ons land uitgebrachte Weekend. Dit zijn doorgaans producties, waarbij de homoseksuele relatie, afgezien van de maatschappelijke en sociale problemen die er bij komen kijken, makkelijk door een ‘traditionele’ relatie tussen man en vrouw vervangen zou kunnen worden.

Binnen het homogenre zou je de films die over de coming-out gaan als een subgenre kunnen bestempelen. Ze hebben een belangrijk nut voor kijkers die zelf nog niet helemaal over hun gevoelens of geaardheid uit zijn. Vaak hanteert dit subgenre een vast stramien en staat en valt alles met de aankleding. Humor, geloofwaardige personage en nuancering zijn hierbij doorslaggevend. Goede voorbeelden binnen de doelgroep zijn moderne klassiekers als Beautiful Thing en Fucking Åmål, waarbij het clichématige uitgangspunt makkelijk vergeven kon worden door de humoristische aanpak en kleurrijke bijfiguren. Dat het ook faliekant mis kan gaan, bewijst het Zweedse Kiss Me, dat het vaste ingrediëntenlijstje van de coming-outfilm exact volgt, maar aan chronisch creatieve armoede lijdt. Regisseuse Alexandra-Therese Keining probeert het nog te verbloemen met een getalenteerde groep acteurs die elkaar een overvloed aan moeilijke, maar loze blikken toewerpen.

videotrailers & clips