Jiro Dreams of Sushi
Van deze documentaire over een bejaarde sushichef met drie Michelinsterren krijg je vooral honger. Regisseur David Gelb brengt het watertandend in beeld.
play

7,8 details

  • 81 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
81 Min Verenigde Staten

“Ik zal mijn best doen om de top te bereiken.” Vreemde woorden om te horen uit de mond van een 85-jarige man die al zo’n 75 jaar in het vak staat. Meesterchef Jiro Ono runt het driesterrenrestaurant Sukiyabashi Jiro in hartje Tokio. In zijn kleine restaurant – amper 10 plaatsen! – legt Jiro zich toe op de kunst van het sushi maken. Met gevoel voor Japanse discipline werkt Jiro al 75 jaar ijverig aan zijn droom om ooit de perfecte sushi te maken. Zijn jongste zoon staat al jaren aan het hoofd van het tweede filiaal van Jiro’s restaurant, terwijl zijn oudste zoon Yoshikazu – reeds de vijftig gepasseerd - klaargestoomd wordt voor de troonopvolging. Van op de eerste rij leert Yoshikazu, samen met de andere keukenhulpen, de kneepjes van het vak en tracht hij het meesterschap van zijn vader te evenaren. Jiro Dreams of Sushi vertelt het verhaal van een perfectionist die compleet gepassioneerd is door Japans culinaire keizer: sushi.

Regie
David Gelb
Cast
Jiro Ono, Yoshikazu Ono, Hiroki Fujita, Tsunenori Ida, Akihiro Oyama, Toichiro Iida, Shizuo Oyama, Hiroshi Okuda, Yukio Watanabe, Kazunori Kumakawa, Kazuo Fukaya, Daisuke Nakazama, Harutaki Takahashi, Hachiro Mizutani, Masuhiro Yamamoto.
Release
11.06.2011
Release NL
31.05.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: David Gelb | Cast:, Jiro Ono, Yoshikazu Ono, e.a. Speelduur: | 83 minuten | Jaar: 2011

De meester is vijfentachtig jaar oud en heeft al drie kwart eeuw de droom om de ultieme sushi te maken. Jiro Ono is de oudste restaurateur met drie Michelinsterren. Zijn sushirestaurant Sukibayashi Jiro bevindt zich in de kelder van een groot kantorencomplex. Er is slechts plek voor tien gasten, die zonder aarzelen gemiddeld dertigduizend yen (zo’n driehonderd euro) voor een lunch of diner met gemiddeld twintig sushi’s neertellen. Jiro rekende eigenhandig af met de vermaarde sushichefs die zestig jaar geleden al door hun ideeën heen waren. Elke dag ziet er voor hem hetzelfde uit, maar de kok denkt er niet over om te stoppen. Hij heeft nooit een seconde een hekel gehad aan zijn werk.

Zorg dat je met een volle maag naar David Gelbs portret van een eigenzinnige en gedisciplineerde kok gaat. De Amerikaanse Gelb zag tijdens zijn studie de BBC-documentaire Planet Earth en kreeg het idee om met dezelfde insteek een portret van ’s werelds grootste sushichef te maken. De Japanse keuken komt dan ook in veel close-ups en slowmotion voorbij rollen. Jiro’s sushi’s bestaan hoofdzakelijk uit nigiri’s: bolletjes rijst royaal bedekt met de beste vis. De linkshandige kok maakt zijn voedsel klaar ten overstaan van zijn gasten. Gelbs vele shots van de meester die de delicatessen bereidt, gaan geen moment vervelen.

videotrailers & clips