Cloclo (2012)

Een prima biografie van een van de grootste Europese popsterren ooit, waarop vooral valt af te dingen dat diens korte leven niet bijster interessant was.
play

6,6 details

  • 148 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Muziek
  • Frankrijk
  • België
148 Min Frankrijk

Weinig levens hebben zo tot de verbeelding gesproken als dat van de Franse variété-ster Claude François. Van bij zijn geboorte in Egypte tot aan zijn ongelukkige dood in een Parijse badkamer in 1978... Deze biopic focust niet enkel op een aantal sleutelmomenten zoals zijn aankomst in Parijs, zijn eerste successen als chansonnier en de geboorte van de mythe "Cloclo et ses Claudettes", maar peilt ook dieper, naar de moeilijkheden met zijn vader bijvoorbeeld, of zijn bewogen relatie met familie en vrienden. Een authentiek en ontroerend portret van een icoon.

Regie
Florent Emilio Siri
Cast
Jérémie Renier, Robert Knepper, Marc Barbé, Benoît Magimel, Sabrina Seyvecou, Eric Savin, Joséphine Japy, Monica Scattini, Ana Girardot, Maud Jurez, Jérémy Charbonnel, Janicke Askevold, Alison Wheeler, Édouard Giard, Sophie Meister.
Budget
$ 27.563.396
Opbrengst
$ 29.193.330
Release
14.03.2012
Release NL
02.08.2012
Release DVD
20.11.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Florent-Emilio Siri | Cast: Jérémie Renier (Claude François), Benoît Magimel (Paul Lederman), Monica Scattini (Chouffa François), Sabrina Seyvecou (Josette François), Ana Girardot (Isabelle Forêt), e.a. | Speelduur: 148 minuten | Jaar: 2012

Het is niet overdreven te stellen dat Claude François een van de grootste artiesten uit de Franse popgeschiedenis is. De naam zal misschien niet direct bij iedereen een belletje doet rinkelen, maar veel van zijn liedjes zullen dat zeker wel doen. En mocht er dan nog steeds moeite zijn met herkenning, dan is daar het nummer Comme d'Habitude, dat als de iconische cover My Way vereeuwigd werd door Frank Sinatra. Voor dat succes is Sinatra dan ook schatplichtig aan François, wat in de verfilming van diens leven een enkele keer door een personage wordt opgemerkt. Het is dan ook vrij bizar dat de film in veel landen onder de titel My Way wordt uitgebracht. Gelukkig niet in Nederland; hier verwijst de titel naar de bijnaam van de hoofdpersoon, ook al krijgen we die in de film nooit te horen.

Voor biografische films geldt de vuistregel te concentreren op een bepaalde periode uit het leven van de desbetreffende persoon. Doe je dat niet, dan is de kans zeer groot dat je met een zeer langdradige film eindigt. Cloclo is een interessante uitzondering op die regel: de film omvat weliswaar het volledige leven van Claude François, startend nog voor zijn geboorte en eindigend na zijn dood, maar ondanks deze tijspanne van veertig jaar en een speelduur van bijna tweeënhalf uur voelt de film nooit overdadig lang. Dat komt vooral doordat de film niet te veel tijd verspilt aan triviale zaken. Zo wordt François’ jeugd in Egypte in ongeveer een kwartier afgehandeld en belanden we vervolgens lekker snel aan de Côte d'Azur, waar de man zijn eerste stappen als artiest zet. En ook daar blijft de film niet te lang hangen, maar komt al snel het sterrenbestaan in beeld.

videotrailers & clips

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Cloclo

acties