Violeta Went to Heaven

5,3 details

  • 110 Min
  • Biografie
  • Chili
  • Argentinië
  • Brazilië
110 Min Chili

Violeta Went to Heaven vertelt het levensverhaal van Violeta Parra, die wist uit te groeien tot een internationale hitsensatie en Chili’s nationale trots. Van haar tumultueuze jeugd, haar reizen door Chili met als doel de traditionele cultuur te behouden en haar popularisatie van de “Nueva Canción Chilena” tot haar uitstapjes naar Parijs als gevierd beeldend kunstenaar - ze exposeerde zelfs in het Louvre -, haar ijle greep op het moederschap en haar tumultueuze liefdesleven. En dan is er nog de muziek.

Alt titel
Violeta se fue a los cielos
Regie
Andrés Wood
Cast
Juan Quezada, Luis Machín, Roberto Farías, Daniel Antivilo, Francisca Gavilán, Thomas Durand, Christian Quevedo, Gabriela Aguilera, Marcial Tagle, Sergio Piña, Pedro Salinas, Ana Fuentes, Stephania Barbagelata, Patricio Ossa, Vanesa González.
Release
11.08.2011
Release NL
28.06.2012
Release DVD
05.02.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Andrés Wood | Cast: Francisca Gavilán (Violeta Parra), Cristián Quevedo (Nicanor Parra), Thomas Durand (Gilbert Favre), Jorge López (Ángel Parra), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2011

Ze wordt wel de Edith Piaf van Chili genoemd, de in 1917 geboren Violeta Parra. De Chileense groeide op een klein boerendorp middenin Chili. Daar raakte ze bekend met de traditionele Chileense volksmuziek. Parra, die naast muzikante ook kunstenares was, zag een grote taak in het waarborgen en verspreiden van de muziek en cultuur uit haar vaderland waarmee ze was opgegroeid. Parra kwam uit een muzikaal gezin en bracht muzikale kinderen voort. Ze was de grondlegger van ‘La nueva canción’, die een grote invloed uitoefende op Latijns-Amerika en het Iberische schiereiland. In 1967, op negenenveertigjarige leeftijd joeg Violeta del Carmen Parra Sandoval een kogel door haar hoofd en beëindigde hiermee eigenhandig een veelbewogen leven.

De biopic die aan haar leven is gewijd, kreeg de titel Violeta Went to Heaven (Violeta Se Fue a los Cielos) mee. Dit is niet geheel toevallig de titel die zoon Ángel Parra aan zijn boek over zijn leven en dat van zijn moeder meegaf. Regisseur Andrés Wood, net als Parra wars van conventies, koos ervoor om er geen traditionele, rechtlijnige filmbiografie van te maken. Hij besloot het verhaal op te hangen aan een interview dat de zangeres in 1962 op de top van haar roem gaf. Het vraaggesprek dient als kapstok voor de diverse episodes uit het leven van Violeta Para, waarbij je de drang om te zoeken naar volledigheid en chronologie al snel achter je laat.

videotrailers & clips