De griezelbus (2005)

Een redelijk geslaagde, fantasievolle film.
play

5,5 details

  • 96 Min
  • Avontuur
  • Horror
  • Familiefilm
  • Fantasy
  • Nederland
96 Min Nederland

De Griezelbus, naar de gelijknamige boeken van Paul van Loon, vertelt het verhaal over de elfjarige Onnoval, hij is een absoluut buitenbeentje op school. Hij wordt gepest om zijn uiterlijk en om zijn gedrag: Onnoval schrijft griezelverhalen en romantische gedichten. Een verzonnen griezelschoolreisje wordt werkelijkheid als Ferluci ermee aan de haal gaat. Lukt het Onnoval om de deur naar de andere “werkelijkheid” te sluiten en zo zijn klasgenoten te redden?

Alt titel
The Horror Bus
Regie
Pieter Kuijpers
Cast
Angela Schijf, Lisa Smit, Serge Price, Daphne de Winkel, Jim van der Panne, Tom Jansen, Edo Brunner, Romijn Conen, Sylvia Poorta, Fred Goessens, Theu Boermans, Willem Nijholt, Robert Ruigrok van der Werve, Kiki de Boer, Zarah Abeln, Dion de Groot, Loek de Vreese, Yvonne Dombrée, Jaap van der Panne, Julia Prevoo, Paul van Loon, Floris Kant, Mylène van der Spek, Jan Klop, Rowdy Gerritsen, Chantana van Loon, Willemijn van Poppel, Rob Herber, Perry Gits, Jody Keppy, Thomas Maartens, Mehmet Uzmay.
Release
10.11.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Pieter Kuijpers | Cast: Serge Price (Onnoval), Lisa Smit (Liselore), Willem Nijholt (Reisleider/Graaf Vlapono), Angela Schijf (Zuster Ursula), Romijn Conen (Meester de Vriend) e.a. | Speelduur: 90 minuten

De trouwe, veelal jonge fans van schrijver Paul van Loon weten het natuurlijk al lang: De Griezelbus is geen verhaal, het is een hele wereld. Een wereld waarin een sinistere schoolbus, de mysterieuze griezelboekenschrijver P. Onnoval en de Andere Werkelijkheid (AW) steeds wisselende rollen spelen. Je hebt De Griezelbus deel 1 t/m 5 en De Griezelbus 0, dat aan de andere vijf verhalen voorafgaat. De Griezelbus van Pieter Kuijpers (Van God Los) is geen verfilming van één van die boeken, maar een nieuwe toevoeging aan het universum van Paul van Loon. Onnoval is hier een elfjarige jongen met schrijftalent en een duistere afkomst, die verliefd is op Liselore maar wordt gepest door haar stoere ex-vriendje Gino. Hij staat machteloos, tot op een dag een mysterieuze griezelboekenschrijver in de klas komt voorlezen uit eigen werk.

“Dus jij wilt schrijver worden?” vraagt Nol van Paulo (jaja) vanachter zijn zwarte zonnebril aan Onnoval. “Zorg dan dat je verhaal niet in handen valt van F-e-r-l-u-c-i! Hij kan verhalen namelijk echt laten gebeuren. En dat is levensgevaarlijk…” Het is ook dé manier om wraak te nemen op Gino en op Liselore, die zegt op Onnoval te zijn maar ineens toch nog met Gino staat te zoenen. Vechten durft Onnoval niet, omdat hij bang is in een weerwolf te veranderen, maar een verhaal schrijven: ja, dat kan hij wel. ‘Schoolreisje naar de AW’ gaat over een tripje met De Griezelbus naar het Horror-Park, waar een demonische Reisleider gepaste wraak neemt op Onnovals vijanden. Als Onnoval erachter komt dat Liselore hem niet heeft verraden is het al te laat. De duivelse Ferluci heeft zijn verhaal in handen en even later verschijnt voor het schoolgebouw een oude schoolbus, die de Griezelbus-lezers bekend zal voorkomen.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

De griezelbus Nieuwsberichten

Laatste reacties

jermainma

"...@Lord voldemort Het is ook Ferluci, als je de 2 lettergrepen omdraait krijg je: Fer Luci Luci......"

Spider-fan

"...Op zich best grappig. Al is het jammer dat er dan blijkbaar geen geld is om dat gevecht met die reuz......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

De griezelbus

acties