The Story of Film: An Odyssey

7,5 details

  • 900 Min
  • Documentaire
  • Verenigd Koninkrijk
900 Min Verenigd Koninkrijk

Mark Cousins vijftien uur durende documentaire The Story of Film: An Odyssey is een zeer ambitieuze reis door de geschiedenis van de film, over alle continenten en langs alle opmerkelijke filmmakers van de afgelopen honderd jaar. Een reis van de meest aanstekelijke soort (mini-serie).

Cast
Mark Cousins.
Release
03.09.2011
Release NL
13.09.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Mark Cousins | Speelduur: 900 minuten | Jaar: 2011

In de filmwereld is er één land dat altijd het meeste aandacht naar zich toe trekt, of dit nu terecht is of niet. Vanaf de jaren twintig domineert de Verenigde Staten de filmindustrie en daarna ook de geschiedschrijving over film. Hierdoor is het beeld van de filmgeschiedenis enigszins vervormd. De Noord-Ierse filmcriticus Mark Cousins wilde daar verandering in brengen en publiceerde daarom in 2004 het boek The Story of Film, waar hij zeven jaar later de documentaire The Story of Film: An Odyssey van maakte. In vijftien uur presenteert hij een versie van de filmgeschiedenis waarin Hollywood wel zijn plaats heeft, maar waarin ook veel aandacht is voor wat er de afgelopen honderd jaar in de rest van de filmwereld gebeurde.

Cousins’ film bestaat oorspronkelijk uit vijftien verschillende delen van een uur die vorig najaar één voor één werden uitgezonden op More4, een digitale versie van het Britse Channel 4. Daarnaast werd hij in zijn geheel gedraaid op het Toronto Internationaal Film Festival. Nu draait de film op verschillende manieren in de Nederlandse filmtheaters, waarvan twee op één avond de meest voorkomende is. Dat heeft voor- en nadelen. Het is natuurlijk mooi om de fragmenten van films die Cousins gebruikt op groot doek te zien, maar het is ook prettig om elk uur apart te kunnen verwerken gezien de hoeveelheid informatie en films die per uur voorbijkomen. En thuis achter de televisie is het makkelijker om bij te houden door welke films je wordt geïnspireerd om ze later op te sporen en te bekijken.

videotrailers & clips