Barbara

Barbara (2012)

Ongrijpbaar en onheilspellend Stasidrama over een arts met vluchtplannen die voortdurend op haar hoede moet zijn in haar nieuwe woon- en werkomgeving.
play
105 Min Duitsland

Oost-Duitsland, de zomer van 1980. De jonge arts Barbara wil het land verlaten en heeft een uitreisvisum aangevraagd. Dit verzoek wordt door de overheid echter niet gehonoreerd en ze wordt zelfs naar de provincie verbannen. Babara moet Berlijn verlaten om in een klein plattelandsziekenhuis te gaan werken. Zij hoopt dat haar geliefde Jörg, die uit West-Duitsland afkomstig is, hun ontsnapping voorbereidt. Ze bouwt geen nieuw leven op, daar ze wacht op een beter leven. Alleen voor haar patiënten in de kinderchirurgie heeft ze nog affectie. Haar baas André waardeert haar werk, maar besteedt wel erg veel aandacht aan haar. Behoort hij tot de Stasi? Of is hij verliefd op haar? Barbara weet het niet en de geplande vlucht lijkt steeds dichterbij te komen…

Regie
Christian Petzold
Cast
Nina Hoss, Rainer Bock, Rosa Enskat, Peter Benedict, Claudia Geisler, Ronald Zehrfeld, Mark Waschke, Thomas Neumann, Christina Hecke, Peter Weiss, Carolin Haupt, Deniz Petzold, Jasna Fritzi Bauer, Peer-Uwe Teska, Elisabeth Lehmann.
Release
08.03.2012
Release NL
13.09.2012
Release DVD
19.03.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Christian Petzold | Cast: Nina Hoss (Barbara), Ronald Zehrfeld (André), Jasna Fritzi Bauer (Stella), Mark Waschke (Jörg), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2012

Onze oosterburen beschouwen film terecht als een krachtig medium om hun complexe geschiedenis onder ogen te zien en te verwerken. Naast de Tweede Wereldoorlog is er de laatste jaren ook veel aandacht voor het voormalige Oost-Duitsland en de hereniging. De veiligheids- en inlichtingendienst die in de jaren vijftig werd opgericht hield hele rapportages bij over wat de DDR-burgers zoal uitspookten. Als je een beetje opviel op het maatschappelijke vlak kon je maar beter je beste vrienden en zelfs je familie niet vertrouwen. Het bekendste voorbeeld van de ijzeren greep die de Stasi op vooral de intellectuele of artistieke burger had, blijft natuurlijk Das Leben der Anderen. Het eveneens Duitse Barbara benadert het vanuit een geheel andere, kleinere invalshoek.

De onheilspellende plattelandsthriller van Christian Petzold is ongrijpbaar en onbeduidend ingevuld. De setting is verfrissend en mysterieus tegelijkertijd. Titelpersonage Barbara wordt vertolkt door Nina Hoss, een actrice die bij ons al een tijdje niet meer in de arthousebioscopen te zien is geweest. Ze speelt een kinderarts in 1980, die door de overheid naar het platteland is verbannen, omdat ze een uitreisvisum wilde aanvragen. Barbara kan maar moeilijk wennen aan haar nieuwe woon- en werkomgeving. Ze vindt het lastig om haar directe collega en baas André te vertrouwen. De weg van werk naar huis legt ze af op de fiets en benut ze als smokkelroute en als middel om in contact te komen met haar vriend Jörg.

videotrailers & clips