Kuma

Kuma (2012)

One family. Two women. Many secrets.

Degelijkheid troef in dit familiedrama waarin een Turkse tiener wordt uitgehuwelijkt aan een immigrantengezin in Oostenrijk.
play

6,4 details

  • 93 Min
  • Drama
  • Oostenrijk
93 Min Oostenrijk

Fatma woont in Wenen met haar familie en ze proberen aan de tradities van hun thuisland Turkije vast te houden. Wanneer de jonge Turkse vrouw Ayse via een huwelijk in de familie komt, bouwen zij en Fatma een vriendschap op die op vertrouwen gebaseerd is. Maar dan overschrijdt Ayse de grenzen die Fatma bepaalde en een breuk ontstaat...

Regie
Umut Dag
Cast
Begüm Akkaya, Vedat Erincin, Nihal G. Koldas, Murathan Muslu, Alev Imak, Aliye Esra Salebci, Ethem Saygieder, Abdulkadir Tuncer, Mustafa, Nigas Koldas.
Release
09.02.2012
Release NL
06.09.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Umut Dağ | Cast: Begüm Akkaya (Ayse), Nihal G. Koldas (Fatma), Murathan Muslu (Hasan), Vedat Erincin (Mustafa), Alev Imak (Kezvan), e.a.| Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2012

Met onder meer Gegen die Wand en Die Fremde is de Turkse immigrantencultuur in Duitsland de laatste jaren volop op het witte doek te zien geweest. Vrolijke films levert dit doorgaans niet op, maar de gebruikelijke thema's als sociale status, uithuwelijking en het handhaven van tradities in een moderne maatschappij zorgen wel voor maatschappelijk relevante en doorgaans erg aangrijpende cinema. Kuma is weliswaar afkomstig uit Oostenrijk maar verschilt qua thematiek nauwelijks van de eerder genoemde Duitse voorgangers, zij het dat debuterend regisseur Umut Dağ iets minder heftig te werk gaat. Hij komt een heel eind met de degelijkheid waarvan hij zich bedient, maar uiteindelijk zijn er toch net te veel schoonheidsfoutjes om echt indruk te maken.

In een dorpje op het Turkse platteland treedt Ayse in het huwelijk met Hasan, zoon uit een Turks immigrantengezin dat woonachtig is in Wenen. Eenmaal in Oostenrijk wordt duidelijk dat het negentienjarige meisje niet is uitgehuwelijkt aan Hasan, maar aan diens vader Mustafa: een man van bijna drie keer haar leeftijd. Fatma, de moeder van Hasan en vier andere kinderen, is ernstig ziek dus is het aan Ayse om haar plek in te nemen wanneer zij er niet meer zal zijn. Aanzien speelt immers een belangrijke rol in deze cultuur en een vader des huizes zonder echtgenote is een ondenkbare situatie. Op Ayses vraag waarom Hasan akkoord is gegaan met het schijnhuwelijk, antwoordt hij dan ook doodeenvoudig: "Omdat mijn ouders het wilden."

videotrailers & clips