In Darkness

In Darkness (2011)

From the Director of Europa Europa

Voor een Oscar genomineerd oorlogsdrama weet nooit echt tot leven te komen.
play

7,2 details

  • 145 Min
  • Drama
  • Oorlog
  • Polen
  • Duitsland
  • Canada
145 Min Polen

Het is 1943 wanneer de Poolse stad Lvov bezet is door de nazi’s. Armoede heerst en de bewoners van de stad doen alles om te overleven. Zo ook rioolwerker Leopold Socha, die zijn extra inkomsten als kruimeldief hard nodig heeft om zijn gezin te onderhouden. Op een dag treft hij een groep Joodse vluchtelingen aan in het labyrint van riolen, die hij in ruil voor geld verborgen helpt te houden. In eerste instantie is hij alleen geïnteresseerd in de lucratieve handel, maar Socha raakt steeds meer begaan met het lot van de Joden en zet uiteindelijk zijn eigen leven op het spel voor de vluchtelingen. Gebaseerd op het boek ‘In The Sewers of Lvov’ van Robert Marshall.

Regie
Agnieszka Holland
Cast
Herbert Knaup, Agnieszka Grochowska, Benno Fürmann, Maria Schrader, Aleksander Mincer, Kinga Preis, Krzysztof Skonieczny, Piotr Glowacki, Robert Wieckiewicz, Marcin Bosak, Julia Kijowska, Jerzy Walczak, Oliwer Stanczak, Milla Bankowicz, Maria Semotiuk.
Opbrengst
$ 1.024.295
Release
02.09.2011
Release NL
02.05.2013
Release DVD
24.09.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Agnieszka Holland | Cast: Robert Wieckiewicz (Leopold Socha), Benno Fürmann (Mundek Marulies), Agnieszka Grochowska (Klara Keller), Maria Schrader (Paulina Chiger), e.a. | Speelduur: 145 minuten | Jaar: 2011

Het is altijd een leuke categorie, de beste niet-Engelstalige film bij de Oscars. De selectie staat vrijwel altijd garant voor vijf topfilms. Toch zitten er af en toe twijfelachtige keuzes tussen. Neem de afgelopen editie, waar het bejubelde Intouchables niet werd genomineerd, maar het zeer middelmatige Kon-Tiki wel. Of nog erger: Departures, de abominabele Japanse winnaar uit 2008, die prachtfilms als Waltz With Bashir en Entre les Murs achter zich liet. Smaken verschillen natuurlijk, dus er zullen ongetwijfeld genoeg mensen zijn geweest die het gerechtvaardigd vonden dat het Poolse In Darkness vorig jaar werd genomineerd ten faveure van inzendingen als Le Havre, Pina en Terraferma. Maar dat de film nu pas in de Nederlandse bioscopen verschijnt, zegt misschien ook wel iets.

Het hoeft niet als wereldschokkend gezien te worden dat de Academy In Darkness nomineerde. Het is een soort film dat het goed doet bij het jaarlijkse prijzenfestijn. Politiek correct, veilig, met een alledaagse hoofdpersoon die onder erbarmelijke omstandigheden steeds meer in een heldenrol kruipt. Zo iemand die in een wereld vol slechteriken en onderdrukking in zijn eentje opstaat om voor de goede zaak te knokken. “Against all odds”, zoals vlaggenwapperende Amerikanen zouden zeggen. Voeg daaraan toe dat de film zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en die nominatie is zo raar nog niet. Maar In Darkness is ook een behoorlijk gezapige film. Met een speelduur van tweeënhalf uur had er meer ontwikkeling in mogen zitten.

videotrailers & clips