6,5 details

  • 90 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • Iran
90 Min Frankrijk

Arash is een Iraanse professor die in het Westen leeft. Voor een lesopdracht keert hij terug naar Chiraz, waar zijn moeder woont. Arash raakt verwikkeld in de intriges en financiële complotten binnen zijn familie. Bovendien lijkt hij de voeling met zijn vaderland te zijn kwijtgeraakt. Wanneer zijn vader overlijdt, stelt hij vast dat zijn voorname familie grote geheimen verbergt. Arash wordt verplicht om drastische keuzes te maken.

Alt titel
Yek Khanévadéh-e Mohtaram
Regie
Massoud Bakhshi
Cast
Babak Hamidian, Mehran Ahmadi, Ahu Kheradmand, Mehrdad Sedighian, Behnaz Jafari, Niki Nasirian, Mehrdad Ziaei, Parivash Nazarieh.
Release
31.10.2012
Release NL
18.10.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Massoud Bahkshi | Cast: Babak Hamidian (Arash), Mehrdad Sedighian (Hamed), Mehran Ahmadi (Jafar), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2012

In 1980 begon de Irak-Iranoorlog. Gebruikmakend van de chaos die in Iran ontstond na de Islamitische revolutie van 1979, viel Saddam Hoessein de Iraanse provincie Khuzestan binnen, om het volgens hem bij Irak behorende gebied terug te winnen. De oorlog duurde acht jaar en kostte naar schatting bijna een miljoen Iraniërs het leven. Geboren in Teheran in 1972, groeide regisseur Massoud Bakhshi op in deze woelige periode. Met zijn scherpe en inzichtelijke documentaires, veelal over het hedendaagse Iran, vestigde hij zich in de Iraanse cinema. Met A Respectable Family maakt hij zijn speelfilmdebuut.

Het is goed te zien dat Bahkshi in de eerste plaats een documentairemaker is. Niet alleen vanwege zijn realistische, uit de losse pols geschoten manier van filmen, maar ook inhoudelijk gezien. Bahkshi baseerde het verhaal op zijn eigen jeugd tijdens de oorlog en zijn ervaringen in het hedendaagse Teheran. Dat hij de cultuur als geen ander kent, is overduidelijk en hij weet een authentiek beeld van Iran neer te zetten. De sfeer die hij schept, vooral in de scènes die zich in Teheran afspelen, is enigszins chaotisch. Op straat vinden constant protesten plaats en in elke huiskamer staat de televisie op een nieuwszender die daar verslag over uitbrengt. Ondertussen roepen overheden op tot kalmte.

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

A Respectable Family

acties