The Sapphires (2012)

One ambitious manager. Four unknown singers. The tour that put them on the charts wasn't even on a map.

Deze Australische variant op 'The Commitments' schuwt de clichés niet maar heeft het hart op de juiste plaats.
play

6,8 details

  • 103 Min
  • Biografie
  • Komedie
  • Drama
  • Musical
  • Muziek
  • Australië

'The Sapphires', dat is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, gaat over een viertal Australische Aboriginal meiden (Deborah Mailman, Jessica Mauboy, Shari Sebbens en Miranda Tapsell) die op een avond worden ontdekt door een talentenjager (O’Dowd). Met zijn hulp worden ze een meidengroep die doorgaat als de Australische variant op de Supremes.

Regie
Wayne Blair
Cast
Chris O'Dowd, Tory Kittles, Deborah Mailman, Don Battee, Jessica Mauboy, Kylie Belling, Shari Sebbens, Eka Darville, T.J. Power, Miranda Tapsell, Lynette Narkle, Tanika Lonesborough, Hunter Page-Lochard, Tammy Anderson, Nioka Brennan, Gregory J. Fryer, Ava Jean Miller-Porter, Miah Madden, Carlin Briggs, Koby Murray.
Release
09.08.2012
Release NL
27.06.2013
Release DVD
08.10.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Wayne Blair | Cast: Chris O’Dowd (Dave Lovelace), Deborah Mailman (Gail), Jessica Mauboy (Julie), Miranda Tapsell (Cynthia), Shari Sebbens (Kay) e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2012

Vraag tien willekeurige mensen naar wat zij verstaan onder Vietnamoorlogmuziek en de kans is groot dat het antwoord The Doors, Rolling Stones of Jefferson Airplane luidt. Veel Amerikaanse Vietnamveteranen hebben door de jaren heen te kennen gegeven dat dit de bands waren die tijdens hun oorlog veelvuldig werden gedraaid en de vele films over deze oorlog hebben dat idee nooit proberen te ontkrachten. Toch was het lang niet alleen blanke rockmuziek dat de klok sloeg, maar was er ook een grote rol weggelegd voor soulmuziek. Niet zo vreemd als je in ogenschouw neemt dat deze muziekstijl eind jaren zestig in de vorm van Motown in Detroit een enorme vlucht nam en zwarte Amerikanen in Vietnam in grote aantallen meevochten met hun blanke pelotongenoten. The Sapphires vertelt het verhaal van een viertal zeer ongebruikelijke soulartiesten gedurende deze oorlog: Aboriginals.

Het Australische The Sapphires zal waarschijnlijk in de smaak vallen bij liefhebbers van het Ierse The Commitments. Niet alleen vanwege de vergelijkbare toon en humor, maar eveneens omdat de parallellen in het verhaal aanzienlijk zijn. Ook hier hebben we te maken met een onwaarschijnlijk gezelschap dat zich toelegt op soulmuziek en in dat avontuur een heel stuk verder komt dan je aanvankelijk zou verwachten. Nu zijn de vier Aboriginalmeisjes (drie zussen en hun nichtje) weliswaar de nodige tinten zwarter dan de Ieren uit The Commitments, maar het idee om zich te specialiseren in soulmuziek komt van de Ierse Dave Lovelace, die hen de blanke countrymuziek uit hun hoofd praat en injecteert met een stevig dosis soul. Geïnspireerd door hun muzikale kwaliteiten werpt hij zich op als hun manager en stoomt ze klaar om in Vietnam de Amerikaanse troepen te vermaken.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

The Sapphires Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Sapphires

acties