Faust (2011)

6,3 details

  • 140 Min
  • Drama
  • Fantasy
  • Rusland
140 Min Rusland

Heinrich Faust is constant op zoek naar kennis, naar verlichting. Hij zoekt naar de plaats in het lichaam waar de ziel van de mens zetelt en wil begrijpen hoe de natuur en de kosmos in elkaar steken. De ontmoeting met een obscure vervorming van Mephistofeles, Mauricius, die als een woekeraar door de stad struint en geen enkele moeite heeft met het zich toe-eigenen van objecten, het staren naar badende vrouwen en het ophitsen van dronken kroeggangers, trekt de dokter uit zijn kleine wereld. Faust wordt door hem rondgeleid langs de schemerige plaatsen van het middeleeuwse stadje en in het badhuis raakt hij betoverd en geobsedeerd door de totale- onschuld-uitstralende Margarete. In de kroeg raken ze betrokken bij een vechtpartij en forceert Mauricius de moord op de broer van Margarete. Fausts begeerte neemt het roer over en hij tekent met zijn bloed een contract om in ruil voor zijn ziel een nacht met haar te kunnen doorbrengen. Maar door te leven op tijd die niet van hemzelf is, worden de geesten van de Dood aangetrokken en wordt hij geharnast om de strijd aan te gaan in een niemandsland.

Regie
Aleksandr Sokurov
Cast
Hanna Schygulla, Georg Friedrich, Andreas Schmidt, Oliver Bootz, Maxim Mehmet, Isolda Dychauk, Anton Adasinsky, Johannes Zeiler, Antje Lewald, Joel Kirby, Prodromos Antoniadis, Sigurður Skúlason, Katrin Filzen, Florian Brückner, David Jonsson.
Release
08.09.2011
Release NL
04.10.2012
Release DVD
17.09.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Alexander Sokurov| Cast: Johannes Zeiler (Faust), Anton Adasinsky (Mephistopheles), Isolda Dychauk (Margarete), Georg Friedrich (Wagner), Florian Brückner (Valentin), e.a.| Speelduur: 140 minuten | Jaar: 2011

Het Faustverhaal is een pilaar van de westerse literatuur. Het verhaal van een man die zijn ziel aan de duivel verkoopt, bestond al geruime tijd als volksvertelling, maar kreeg een definitieve vorm toen Goethe het begin negentiende eeuw aanwendde voor zijn magnum opus. De invloed die het verhaal sindsdien heeft gehad op de westerse literatuur is niet te onderschatten en reikt van The Picture of Dorian Gray tot Ghost Rider. In dat licht is het opvallend dat dit verhaal in zijn basisvorm niet erg veel verfilmingen heeft gehad. Een reden daarvoor kan worden gevonden in het gegeven dat de verfilming van F.W. Murnau uit 1926 te boek staat als een klassieker en een van de vaandeldragers van de Duitse expressionistische film. Het vergt veel moed om te tornen aan een film met een dergelijke status. Gelukkig is de van Russian Ark bekende Alexander Sokurov niet bang uitgevallen.

Sokurov maakte de afgelopen jaren films over Hitler, Lenin en Hirohito en beschouwt Faust als een vierde deel in een tetralogie. Dat klinkt als een ietwat vergezochte marketingtruc en het is dan ook aan de ervaren kijker de verbanden tussen de films te vinden, maar vooralsnog is Faust gewoon een op zichzelf staande film. Sokurov werd er op het filmfestival van Venetië voor beloond met de Gouden Leeuw en het is niet moeilijk te zien waarom: Faust is een puur auteursproduct dat bij een bepaalde groep kijkers ongetwijfeld erg in de smaak zal vallen. Het valt echter niet uit te sluiten dat de film bij een even grote groep mensen het bloed onder de nagels vandaan zal halen. Niet alleen vanwege de absurdistische toon en zwartgallige humor, maar vooral om de vele technische tekortkomingen die Sokurov zich permitteert.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Faust

acties