6,3 details

  • 150 Min
  • Drama
  • Roemenië
  • Frankrijk
  • België
150 Min Roemenië

Alina en Voichita, twee jonge vrouwen die samen zijn opgegroeid in een weeshuis, zien elkaar terug in een afgelegen klooster in Roemenië. Alina wil naar Duitsland gaan en wil dat Voichita haar vergezelt. Maar Voichita is diep onder de indruk van het kloosterleven. Wanneer Alina de priester uitdaagt wordt ze opgenomen in een ziekenhuis - ze wordt ervan verdacht door de duivel bezeten te zijn.

Alt titel
Dupa dealuri
Regie
Cristian Mungiu
Cast
Valeriu Andriuta, Liliana Mocanu, Luminita Gheorghiu, Doru Ana, Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Alina Berzunteanu, Catalina Harabagiu, Dana Tapalaga, Dionisie Vitcu, Gina Tandura, Vica Agache, Ionut Ghinea, Costache Babii, Nora Covali.
Opbrengst
$ 124.919
Release
21.11.2012
Release NL
22.11.2012
Release DVD
26.03.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Cristian Mungiu | Cast: Cristina Flutur (Alina), Cosmina Stratan (Voichita), Valeriu Andriuta (Kloostervader), Dana Tapalaga (Moeder Overste), e.a. | Speelduur: 152 minuten | Jaar: 2012

Een half decennium geleden ving Cristian Mungiu de aandacht van de filmminnende wereld met zijn krachtige tweede speelfilm 4 Maanden, 3 Weken & 2 Dagen. Het drama focuste zich op de illegale abortus in het Roemenië onder het juk van dictator Ceausescu en leverde de regisseur een stortvloed aan prijzen en nominaties op. Op een gemeenschappelijk regieproject na waagde Mungiu zich lange tijd niet aan een soloproject. Met het sobere kloosterdrama Beyond the Hills pakt de Roemeen de draad weer op, al vergt het stevig zitvlees en een flinke dosis uithoudingsvermogen.

Het is een mentaal en fysiek offer. Pas na de volle tweeënhalf uur kom je tot de conclusie dat het het dubbel en dwars waard was. De Roemeense filmmaker putte inspiratie uit een krantenbericht over een mysterieus sterfgeval in een klooster in Moldavië. Hij kwam in contact met een Roemeense journaliste die werkzaam was voor de BBC en twee boeken over het voorval schreef. Mungiu verdiepte zich bovendien in de enorme lijst van de Orthodoxe Kerk waarin alle zonden, maar liefst vierhonderdvierenzestig in totaal, worden opgesomd. Het doornemen van deze waslijst door de kloosterlingen vormt uiteindelijk een sleutelscène in het op ware gebeurtenissen gestoelde Beyond the Hills. In Mungiu’s gefictionaliseerde bewerking maken we kennis met Voichita en Alina. De twee meiden zijn samen in een weeshuis opgegroeid en vier handen op één buik.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Tarkus

"...Misschien een dramatisch verhaal, maar voor mij was de film, die bijna 2,5 uur duurt, één slaapverwe......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Beyond the Hills

acties