Atmen (2011)

6,7 details

  • 94 Min
  • Drama
  • Oostenrijk
94 Min Oostenrijk

Een jonge gedetineerde komt via zijn werk in het mortuarium met zichzelf in het reine.

Alt titel
Breathing
Regie
Karl Markovics
Cast
Georg Friedrich, Luna Mijovic, Gerhard Liebmann, Thomas Schubert, Karin Lischka, Klaus Rott, Georg Veitl, Elena Dörfler, Magdalena Kronschläger, Martin Oberhauser, Robert Putzinger, Reinhold G. Moritz, David Oberkogler, Stefan Matousch, Michael Duregger.
Release
30.09.2011
Release NL
08.11.2012
Release DVD
24.09.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Karl Markovics | Cast: Thomas Schubert (Roman Kogler), Karin Lischka (Margit Kogler), Gerhard Liebmann (Walter Fakler), Georg Friedrich (Rudolf Kienast), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2011

Met amper achttien jaar zou Roman nog een heel leven voor zich moeten hebben. De werkelijkheid is echter een stuk grimmiger. De tiener zit in de jeugdgevangenis en kan langzaam wennen aan zijn toekomstige vrijheid. De helft van Romans straf zit erop en hij mag tijdens zijn verlofperiodes op zoek naar een baantje. De jongen worstelt niet alleen met de vraag of de bikkelharde maatschappij wel zit te wachten op een ex-delinquent. Romans moeder heeft hem vlak na zijn geboorte afgestaan en hij heeft geen vrienden of familie. Zowel binnen als buiten de muren van de gevangenis heeft de gedetineerde dus niemand om op terug te vallen.

Dit is het weinig rooskleurige uitgangspunt van Atmen, het speelfilmdebuut van Oostenrijker Karl Markovics. De filmmaker schetst de uitzichtloze situatie van een jongen die nog een heel, zij het getroebleerd, leven voor zich heeft, maar geen idee heeft hoe hij zich daarin staande moet houden. Romans huidige onderkomen is een grauwe betonnen vesting, afgelegen van de bewoonde wereld. Bij terugkomst van verlof wordt de jongen grondig geïnspecteerd. Hij vindt weinig aansluiting bij zijn medegevangenen en kan zich diep onder water in het zwembad van de gevangenis in zijn eigen wereld opsluiten. Van zijn nieuw baantje wordt de bajesklant ook niet bepaald vrolijk. Roman gaat namelijk aan de slag bij het gemeentelijke mortuarium en is hierbij belast met het ophalen en afleveren van de overleden inwoners van Wenen.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Atmen

acties