Isdraken

Isdraken (2012)

Een rommelige jeugdboekverfilming over een tiener die een verstoorde gezinssituatie verruilt voor het saaie hoge noorden.
play

5,5 details

  • 80 Min
  • Avontuur
  • Zweden
80 Min Zweden

De 11-jarige Mick gaat op zoek naar een nieuw thuis. Hij verlaat zijn oorspronkelijke thuis op een ijsdraak. Hij komt in het bezit van een kattenfabriek en wordt vrienden met Bengt en Bertil. Ook wordt hij voor het eerst in zijn leven verliefd...

Alt titel
Ice Dragon, IJsdraak
Regie
Martin Högdahl
Cast
Hans Alfredson, Anders Eriksson, Sara Arnia, Tobias Aspelin, Pelle Bolander, Lisbeth Johansson, Katharina Cohen, Philip Olsson, Feline Andersson, Malin Morgan, Hampus Andersson-Grill, Lotta Asker, Anna Ulrika Eriksson, John Grahl, Vincent Grahl, Anna Ulrika Ericsson.
Release
24.02.2012
Release NL
07.02.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Martin Högdahl | Cast: Philip Olsson (Mik), Malin Morgan (Lena), Feline Anderson (Pi), Vincent Grahl (Tony), e.a. | Speelduur: 77 minuten | Jaar: 2012

De jonge tiener Mik kan niet echt leunen op een stabiele thuissituatie. Hij woont met zijn vader en zijn oudere broer Tony in een deprimerende flat in een buitenwijk van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Mik kijkt enorm op tegen zijn broer, met wie hij regelmatig naar de tv kijkt en een potje ravot. Hun vader is een immer bezopen rockmuzikant zonder enig verantwoordelijkheidsgevoel. Mik zorgt ervoor dat de piepers op tafel komen en het huis nog een beetje aan kant is. Ondanks het feit dat palief regelmatig ladderzat thuiskomt en zich de volgende ochtend niets meer van zijn gedrag kan herinneren blijft Mik in zijn vader geloven. Als Tony het aan de stok krijgt met de politie en pa naar de afkickkliniek wordt afgevoerd, besluit Bureau Jeugdzorg om voor de elfjarige Mik een enkeltje naar tante Lena in het hoge noorden te kopen.

Dit is het weinig rooskleurige uitgangspunt van het Zweedse jeugddrama Ice Dragon. De titel verwijst naar de grote snoek die Nik samen met de buurman van Lena in het ijs probeert te vangen. Debuterend regisseur Martin Högdahl stortte zich op de verfilming van de bestseller van Mikael Engström, die in ons land verscheen onder de titel Op het Randje. Er wordt behoorlijk wat symboliek tegenaan gegooid. Niet alleen staat de snoek uit de titel symbool voor de kracht en het doorzettingsvermogen die Mik in zijn zware omstandigheden moet laten zien; er worden ook parallellen met de walvis getrokken. Mik is een grote fan van het grote zeezoogdier en doet in de openingsscène een zoölogisch museum aan om een opgezet exemplaar te bewonderen. Als Miks vader in slaap valt kreunt en kermt hij als een walvis die contact probeert te zoeken met zijn soortgenoten. Högdahl maakt het plaatje compleet door zijn drama te doorsnijden met poëtische beelden van uit de kluiten gewassen walvissen.

videotrailers & clips