The Monuments Men

The Monuments Men (2014)

It was the greatest art heist in history

Het vijfde regieproject van George Clooney hinkt op te veel gedachten. De oorlog wordt onderschat en de film is overdreven sentimenteel en fragmentarisch.
play

5,4 details

  • 118 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Oorlog
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
118 Min Verenigde Staten

Deze 'The Monuments Men' is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een onwaarschijnlijke groep soldaten in de Tweede Wereldoorlog die van Franklin D. Roosevelt de taak kregen om kunstwerken uit de klauwen van Nazi-dieven te redden en deze werken terug te brengen naar hun oorspronkelijke eigenaars. De missie leek haast onmogelijk; de kunstwerken lagen verborgen achter vijandelijke grenzen en de soldaten waren zeven voormalige directeurs van musea, curators en kunsthistorici. Wonderbaarlijk genoeg kregen de moedige schattenjagers, die zichzelf de 'Monuments Men' noemden het voor elkaar om duizenden jaren aan cultuur te redden uit Hitlers bolwerk.

Regie
George Clooney
Cast
Bill Murray, Matt Damon, John Goodman, George Clooney, Hugh Bonneville, Bob Balaban, Justus von Dohnányi, Cate Blanchett, Michael Brandner, Sam Hazeldine, Zahary Baharov, Holger Handtke, Jean Dujardin, Dimitri Leonidas, Michael Hofland.
Budget
$ 70.000.000
Opbrengst
$ 154.984.035
Release
20.02.2014
Release NL
13.02.2014
Release DVD
15.07.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: George Clooney | Cast: George Clooney (Frank Stokes), Matt Damon (James Granger), John Goodman (Walter Garfield), Bill Murray (Richard Campbell), Jean Dujardin (Jean Claude Clermont), Bon Balaban (Preston Savitz), Hugh Bonneville (Donals Jeffries), Dimitri Leonidas (Sam Epstein), Cate Blanchett (Claire Simone), e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2014

Op de vraag waarom je in godsnaam kunst moet veilig stellen terwijl de oorlog zoveel slachtoffers opeist, antwoordt missieleider Frank Stokes met een sentimentele monoloog: "Het gaat om het redden van wat kunstenaars bereikt hebben. Om de geschiedenis. Anders lijkt het alsof de doden nooit bestaan hebben. Alsof ze as zijn dat enkel wegwaait.". Het mierzoete relaas is tekenend voor The Monuments Men als geheel. Naast overdreven sentimenteel is Stokes niet bijster standvastig in zijn mening. Als één van zijn mannen het loodje legt meldt hij in een voice-over dat hij zijn mening heeft herzien: één man is het niet waard om te sterven voor de kunst. In de slotscène ligt het weer anders en laat hij het oordeel aan de dode zelf, die niets anders kan doen dan zwijgen. Het doet je afvragen wat Clooney nou eigenlijk heeft voorgestaan met zijn vijfde speelfilm als regisseur.

Het op ware gebeurtenissen gestoelde The Monuments Men is een klopjacht kriskras door Noordwest-Europa tijdens de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Er wordt niet gezocht naar oorlogsmisdadigers of gevangenen, maar naar door de nazi's gejatte, goed verstopte kunst. Hitlers expansiedrift uitte zich namelijk niet enkel in geografische zin. De Führer wilde zijn eigen museum vullen vol met gestolen schilderijen en beelden die hij bij Joden en uit privécollecties wegroofde. Stokes vindt dat de David van Michelangelo zich staande moet blijven houden en Mona Lisa moet blijven lachen, dus trommelt hij een clubje kunstprofessionals op om in Europa jacht te maken op de gestolen kunst. De twee topstukken, een altaarstuk en een beeld van Madonna met kind van Michelangelo komen respectievelijk uit het Belgische Gent en Brugge.

alle artikelen (7)

The Monuments Men Nieuwsberichten