Foxfire

Foxfire (2012)

6,5 details

  • 143 Min
  • Drama
  • Frankrijk
143 Min Frankrijk

1953, een volksbuurt in een klein stadje in noordelijk New York. In deze gewelddadige naoorlogse cultuur bestuurd door mannen, verenigt een groep eigenzinnige tienermeisjes zich door een zusterschap. Ze vormen de 'Foxfire' bende, een geheime groep van alleen vrouwen die te herkennen zijn aan een vlam getatoeëerd op de schouder. Legs, Maddy, Lana, Rita en Goldie aanvaarden het niet langer dat ze vernederd en gediscrimineerd worden omdat ze arme vrouwen zijn. Onder leiding van de pittige Legs zijn de meiden uit op wraak en proberen ze hun onmogelijke droom na te streven: leven volgens hun eigen regels en wetten, wat er ook gebeurt. Maar daarvoor zullen ze wel een prijs moeten betalen...

Regie
Laurent Cantet
Cast
Joris Jarsky, Ali Liebert, Matthew Deslippe, Madeleine Bisson, Raven Adamson, Katie Coseni, Claire Mazerolle, Paige Moyles, Rachael Nyhuus, Lindsay Rolland-Mills, Alexandria Ferguson, Jordan Boden, Brenley Charkow, Jesse Marcellus Connors, Faith Curnew.
Release
24.09.2012
Release NL
27.06.2013
Release DVD
10.09.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Laurent Cantet | Cast: Raven Adamson (Legs), Katie Coseni (Maddy), Madeleine Bisson (Rita), Claire Mazerolle (Goldie), Rachael Nyhuus (Violet), Paige Moyles (Lana) | Speelduur: 143 minuten | Jaar: 2012

In een Amerikaans arbeidersdorp in de jaren vijftig besluiten vijf tienermeiden samen een verbond aan te gaan. Een verbond tegen het volgens hen seksistische mannelijk volk dat vrouwen voornamelijk pervers en minachtend behandelt. Onder leiding van Legs richten de meiden hun feministische actiegroep Foxfire op. Wat begon als een ludiek tegengeluid, groeit uit tot een ernstig criminele meidengroep.

De film is gebaseerd op het boek Foxfore: Confessions of a Girl Gang van Joyce Carel Oats. Het boek werd in 1996 al een keer verfilmd onder dezelfde filmtitel als de huidige versie. Destijds vertolkte Angelina Jolie de rol van Legs, maar dit maakte de film niet automatisch tot een hoogvlieger. Wellicht omdat het teveel afweek van het boek. Laurent Cantets Foxfire blijft dichter bij het oorspronkelijke verhaal, al is de film wel meer chronologisch verteld dan het boek. Of de makers daar goed aan hebben gedaan blijft echter de vraag. Foxfire is erg langdradig en zit boordevol overbodige scènes, wat het vasthouden van de aandacht zeker niet vergemakkelijkt.

videotrailers & clips