Blancanieves

Blancanieves (2012)

Deze Spaanse bewerking van Sneeuwwitje is een eerbetoon aan de gloriedagen van de zwijgende film. Het ziet er oogstrelend uit, maar het verhaal is soms wat sloom.
play

7,7 details

  • 104 Min
  • Drama
  • Fantasy
  • Spanje
  • Frankrijk
  • België
104 Min Spanje

Sofia Ora speelt Carmencita, de dochter van een beroemde matador (Daniel Giminez Cacho). Wanneer ze ouder is wordt ze gespeeld door Macarena Garcia. Haar kwaadaardige stiefmoeder (Maribel Verdu) wil haar dood hebben, maar Carmencita weet het te overleven en sluit zich aan bij een bende stierenvechtende dwergen.

Regie
Pablo Berger
Cast
Ã?ngela Molina, Ramón Barea, Maribel Verdú, Daniel Giménez Cacho, Pere Ponce, Pep Ferrer, Inma Cuesta, Sofía Oria, Carmen Belloch, Ignacio Mateos, Manel Castillejos, Teresa Soria Ruano, Lito, Tomás, Carmen Segarra.
Release
27.09.2012
Release NL
25.07.2013
Release DVD
19.11.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Pablo Berger | Cast: Macarena García (Carmen/Blancanieves), Maribel Verdú (Encarna), Daniel Giménez Cacho (Antonio Villalta), e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2012

Begin negentiende eeuw verscheen voor het eerst de Duitse volksvertelling Sneeuwwitje in boekvorm. Opgetekend door de gebroeders Grimm groeide het verhaal over een meisje met een sneeuwwitte huid, gitzwarte haren en een boosaardige stiefmoeder met een voorkeur voor rotte appels uit tot één van de bekendste sprookjes. Het verhaal onderging in de loop der jaren minieme veranderingen en kreeg als eerste avondvullende animatiefilm halverwege de jaren dertig van de vorige eeuw door de visie van Walt Disney geheel nieuw elan en nog meer aanpassingen. Disneys Snow White and the Seven Dwarfs vormde haast de definitieve versie waar vele latere verfilmingen mee vergeleken of aan afgemeten zouden worden.

Al in het tijdperk van de zwijgende film, 1916 om precies te zijn, verscheen er een verfilming van een toneelbewerking van het wereldberoemde sprookje. Het vormde bovendien de basis voor Disneys versie. Met het hernieuwde succes van de sprookjesverfilmingen was het helemaal niet zo'n slecht plan om Sneeuwwitje maar weer eens van stal te halen. In de zwijgende Spaans-Franse coproductie Blancanieves van Pabo Berger vallen weer heel wat nieuwe invalshoeken te bespeuren. De zeven dwergen zijn bijvoorbeeld vervangen door zes kleine rondtrekkende artiesten, van wie er één in vrouwenkleding gehuld gaat. De boze stiefmoeder Encarna is een verwend kreng dat helemaal geen spiegel nodig heeft om te weten te komen dat de verbannen Carmen nog in leven is en misschien wel de mooiste in het land is. Daar gebruikt Encarna de media en de bladen voor. Het hele verhaal speelt zich bovendien af in en om het Sevilla van de jaren twintig en Carmen, door de dwergen Blancanieves gedoopt, is een stierenvechtster die in de voetsporen van haar vader treedt.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Blancanieves Nieuwsberichten