Silent Ones (2013)

6,0 details

  • 97 Min
  • Drama
  • Mystery
  • Thriller
  • Nederland
  • Hongarije
97 Min Nederland

De jonge Oost Europese vrouw Csilla zwerft samen met haar broertje Isti rond op zoek naar een beter leven. Wanneer ze op een afgelegen plek bij bewustzijn komt in een autowrak is Isti spoorloos verdwenen. Zonder een woord te zeggen, gaat ze gewond en verward aan boord van een vrachtschip om haar belofte aan hem na te komen. Ze probeert haar land en haar verleden achter zich te laten en naar West-Europa te ontvluchten. Maar de wereld die ze achterlaat laat haar niet makkelijk los. Ze ontmoet Gábor, die zichzelf een zakenman noemt, maar in werkelijkheid een bruut en een dronkaard is. Troosteloos en zonder vooruitzichten zwerft ze over het schip. Hoe meer de reis vordert, hoe ruiger de opvarenden binnen worden. Als Gabor haar molesteert en haar laatste aandenken aan Isti afpakt, verliest ze de greep op haar leven volledig. De reis verandert in een surrealistische trip balancerend op de rand van leven en dood.

Alt titel
A csendesek
Regie
Ricky Rijneke
Cast
Orsolya Tóth, Roland Rába, Fatih Dervisoglu.
Release
22.01.2013
Release DVD
12.12.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Ricky Rijneke | Cast: Orsi Tóth (Csilla), Fatih Dervisoglu (Isti), Roland Rába (Gábor), e.a.| Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2013

Sommige filosofen, doem- of doordenkers omschrijven het leven als één grote zoektocht. In het geval van de Oost-Europese Csilla valt deze gedachte op twee manieren uit te leggen, namelijk letterlijk en figuurlijk. De Hongaarse is een dolende ziel die balanceert tussen leven en dood. Ze is op zoek naar zingeving en lijkt in een eeuwigdurend en een tergend limbo te verkeren. Het leven is voor haar een grote wazige vlek, waardoor haar perceptie van werkelijkheid en fantasie totaal vertroebeld is geraakt. Aan de andere kant is de jonge vrouw heel concreet op zoek naar haar broertje Isti die onder mysterieuze omstandigheden van haar verwijderd is geraakt. Is hij nog in leven en zo ja, waar is Csilla’s broertje dan?

De Nederlandse Ricky Rijneke heeft zich om het lot van de Hongaarse hoofdpersoon bekommerd. Maar hoe goedbedoelend en liefdevol de filmmaakster haar armen ook om Csilla heenslaat, ze blijft toch moederziel alleen in een kille wereld die haar maar niet wil begrijpen en die zij niet kán begrijpen. Een belangrijk deel van haar zoektocht speelt zich af aan boord van een schip, waar de mannen haast nog onbetrouwbaarder en onpeilbaarder zijn dan daarbuiten. De onbetrouwbaarheid wordt belichaamd door zakenman Gábor die allerlei moois belooft. Naar het hoe en waarom van Isti’s verdwijning blijft het enkel gissen. Het openingsshot toont Csilla die uit een gecrashte auto kruipt. Later wordt deze scène uitgebreider belicht, maar of we er veel wijzer van worden valt te bezien.