Die Welt (2013)

6,0 details

  • 80 Min
  • Drama
  • Nederland
80 Min Nederland

Abdallah, 22 jaar, verkoopt met veel passie Westerse films in een Dvd-winkel in het centrum van Tunis. Ze voeden zijn wens om de oversteek te wagen. Dagdromen, vooralsnog. Tijdens een familievakantie in de toeristische badplaats Sousse lijken Abdallah’s kansen te keren. Zijn uit Nice overgekomen verwesterde neven nemen hem mee naar een discotheek, waar hij de 36-jarige Anna aan de haak slaat. Hij twijfelt. Of hij zijn vader achter achterna moet, die dankzij een huwelijk met een Nederlandse vrouw Fort Europa binnendrong. En of hij, als het er op aankomt, überhaupt wel weg wil.

Regie
Alex Pitstra
Cast
Ilse Heus, Judith Van der Meulen, Abdelhamid Nawara, Mohsen Ben Hassen, Imed Sassi, Rahma Ben Hassen, Houcem Al Bib, Slim Al Amiri, Youssef Hammami, Kamel Ben Khalfa, Fouad Cheneti, Abderrahmen Rezgui, Jamil Ferchichi, Mehdi Cheneti.
Release
24.01.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Alex Pitstra | Cast: Abdelhamid Nawara (Abdallah), Mohsen Ben Hassen (Hassan), Rahma Ben Hassen (Ahlem), Ilse Heus (Anna), Judith van der Meulen (José), e.a. | Speelduur: 80 minuten | Jaar: 2013

De plek waar je wieg ooit stond is in grote mate bepalend voor het leven dat je vervolgens leidt. Maar hoe was je leven gelopen als je ergens anders geboren zou zijn of als je ouders een andere keuze hadden gemaakt? Deze vraag houdt de Nederlandse filmmaker Karim Alexander Pitstra, kortweg Alex, bezig. Hij was een kwart eeuw oud en woonde al die tijd in Nederland toen zijn Tunesische vader contact met hem opnam. Pitstra, inmiddels een dertiger, reisde op uitnodiging van zijn vader af naar hoofdstad Tunis en maakte daar kennis met een enorme, voor hem altijd verborgen familie. Een groot deel van hen wordt ingezet in Pitstra's regiedebuut Die Welt, een intrigerend jeugdportret dat het midden houdt tussen fictie en documentaire.

Zijn vader omschrijft het vrije, rijke en liberale Europa waar zoveel Tunesiërs ook na de revolutie nog naar verlangen als 'Die Welt'. Dat is waar de toekomst, mogelijkheden, maar ook ontelbare uitdagingen voor de jonge Tunesiër liggen. Pitstra heeft zichzelf gefictionaliseerd als de jonge twintiger Abdallah die werkt in een obscuur zaakje waar klanten dvd’s kunnen laten branden. Net als veel van zijn generatiegenoten probeert hij wat van het leven te maken, maar het grote geluk lijkt toch in Europa te liggen. Hij droomt heimelijk van een heerlijk burgerlijk leventje in bijvoorbeeld de Hollandse polder als hij in contact komt met een Nederlandse toeriste. Maar er woedt bij Abdallah zoals bij veel Tunesiërs een innerlijke tweestrijd, want er gaan ook heel wat bedenkingen uit naar het vrijgevochten westen.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Die Welt

acties