The Deep

The Deep (2012)

6,5 details

  • 95 Min
  • Drama
  • IJsland
95 Min IJsland

The Deep is het huiveringwekkende waargebeurde verhaal van een visser wiens boot aan de zuidelijke kust van IJsland kapseist. De film volgt zijn gevecht in de ijzige oceaan om te overleven

Alt titel
Djúpið
Regie
Baltasar Kormákur
Cast
Ólafur Darri Ólafsson, Þröstur Leó Gunnarsson, Theódór Júlíusson, Walter Grímsson, Jóhann G. Jóhannsson, Þorbjörg Helga Þorgilsdóttir, María Sigurðardóttir, Björn Thors, Guðjón Pedersen, Stefán Hallur Stefánsson, Bjarni Gautur, Terry Gunnell, Rúnar Guðbrandsson, Bjartur Guðmundsson, Kristján Franklin Magnúss.
Budget
$ 3.000.000
Release
21.09.2012
Release NL
25.04.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Baltasar Kormákur | Cast: Ólafur Darri Ólafsson (Gulli), Jóhann G. Jóhannsson (Palli), Björn Thors (Hannes), e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2012

Halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw zette een jonge IJslandse man de internationale wetenschappers voor een volslagen raadsel. Gulli was tweeëntwintig jaar oud toen de vissersboot waarop hij werkte kapseisde en zonk in de buurt van de Westmaneilanden. Hij overleefde als enige de ramp en bracht uren in het water door dat nog net boven het vriespunt lag. De forsgebouwde Gulli zwom op eigen houtje kilometers naar de kust en sleepte zich vervolgens over land naar zijn redding. Volstrekt onmogelijk, volgens de mensen die er verstand van hebben. Er werd dan ook ernstig getwijfeld aan het verhaal van de ‘zeehondenman’, zoals Gulli door de media genoemd werd. Hij groeide echter uit tot een nationale held.

Mede-IJslander Baltasar Kormákur is al vanaf zijn jeugd gefascineerd door het wonderbaarlijke verhaal van Gulli’s soloactie. De regisseur kreeg hernieuwde interesse in het verhaal toen hij een toneelbewerking ervan zag. Ontevreden met de uitwerking ervan besloot Kormákur zelf een biopic over Gulli te maken. Het werk van de regisseur, dat momenteel acht speelfilms beslaat, is veelzijdig. Hij brak in 2000 door met zijn debuut 101 Reykjavik en probeerde het na The Sea ook in Hollywood. Zijn bekendste werk bij het popcornpubliek is de vorig jaar verschenen misdaadthriller Contraband. Kormákur wisselt Engelstalige producties af met kleinere IJslandse werkjes, waarbij het rauwe ongepolijste Jar City uit 2006 bijzonder aan te raden is. The Deep is een mix van de verschillende kanten die Kormákur tot nu toe van zichzelf heeft laten zien.

videotrailers & clips