6,4 details

  • 93 Min
  • Drama
  • Nederland
  • Duitsland
93 Min Nederland

Helmer is een vrijgezelle boer van middelbare leeftijd, die een geïsoleerd leven met zijn oude vader leidt. De dagelijkse komst van melkrijder Johan is een van de weinige lichtpuntjes in zijn bestaan. Op een dag besluit Helmer zijn huis te renoveren, waarop ook een jonge knecht komt. Zijn leven lijkt voorgoed te veranderen.

Alt titel
It's All So Quiet
Regie
Nanouk Leopold
Cast
Lies Visschedijk, Jeroen Willems, Martijn Lakemeier, Wim Opbrouck, Henri Garcin.
Release
24.04.2013
Release NL
25.04.2013
Release DVD
03.09.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Nanouk Leopold | Cast: Jeroen Willems (Helmer), Martijn Lakemeier (Henk), Henri Garcin (Vader), Wim Opbrouck (Johan), Lies Visschedijk (Ada), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2013

In de middag van 3 december 2012, amper twee weken nadat hij Abraham had uitgezwaaid, overleed acteur Jeroen Willems tijdens repetities in Koninklijk Theater Carré. Het overlijden wierp een donkere schaduw over de feestelijkheden die het honderdvijfentwintigjarig bestaan van het theater luister moesten bijzetten. De Limburger was vooral bekend van zijn toneel- en televisierollen, al waagde hij zich ook wel eens aan film. Het leverde Willems twee Gouden Kalveren op. Zijn vele vrienden en nauwelijks te vinden vijanden zijn het erover eens dat er een groot talent verloren is gegaan, van wie we veel te vroeg afscheid hebben moeten nemen. Het bewijs - alsof dat nog geleverd moet worden - is Willems' zwanenzang in Boven Is het Stil.

In vele opzichten slaat auteur Nanouk Leopold voor haar vijfde speelfilm nieuwe wegen in en verkent ze onbekend terrein. Boven Is het Stil is gebaseerd op de succesvolle roman van Gerbrand Bakker en markeert Leopolds eerste boekverfilming. Het is bovendien voor het eerst dat de filmmaakster een man in de hoofdrol zet. In visueel opzicht verlaat Leopold haar kenmerkende stijl van lange statische totaalshots door vanuit de hand en in meer close-ups te filmen. Het onderstreept maar weer eens Leopolds durf, veelzijdigheid en vooral de gretigheid om zich nieuwe vaardigheden eigen te maken. Alle etiketjes die de kenners op de cineast hebben geplakt kunnen ze er weer afrukken. Wat echter is gebleven is de diepemotionele verhaalbeleving en de zwijgzame momenten die zo veel meer uitdrukken dan ellenlange dialogen.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Boven is het stil

acties