Fúsi (2015)

De IJslandse versie van The 40 Year Old Virgin.
play

7,5 details

  • 94 Min
  • Drama
  • IJsland
  • Denemarken
94 Min IJsland

Fusi is 43 en woont nog met zijn moeder. Zijn leven is monotoon. Maar als Alma en haar jonge dochter Hera langskomen, komt er een einde aan zijn routine.

Alt titel
Virgin Mountain
Regie
Dagur Kári
Cast
Ilmur Kristjánsdóttir, Sigurjón Kjartansson, Gunnar Jónsson, Walter Grímsson, Þorsteinn Gunnarsson, Margrét Helga Jóhannsdóttir, Þórunn Magnea Magnúsdóttir, Arnar Jónsson, Friðrik Friðriksson, Sigurður Karlsson, Ingunn Jensdóttir, Zlatko Krickic, Thorir Sæmundsson, Franziska Una Dagsdóttir, Halldór Halldórsson.
Release
20.03.2015
Release NL
19.11.2015
Release DVD
08.03.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Dagur Kari | Cast: Gunnar Jonsson (Fusi), Ilmur Kristjansdottir (Sjöfn), Sigurjon Kjartansson (Mörður), Fjola (Margret Helga Johannsdottir), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2015

Even vreesde de IJslandse cinema voor een exodus aan talent, toen diverse regisseurs na succes in eigen land naar Hollywood gelokt leken te worden. In het geval van cineast Dagur Kari bleek die oversteek van korte duur, want na het lauw ontvangen drama The Good Heart met Paul Dano keerde hij weer huiswaarts. Terwijl vriend en collega Baltasar Kormakurs verblijf in Amerika van langere duur bleek, met titels als 2 Guns en het recente Everest, richtte Kari zijn pijlers op een kleinschaliger project in zijn thuisland. Dat bleek geen slechte keuze, want met Virgin Mountain keert hij niet alleen geografisch terug naar zijn wortels. Het komische drama volgt ook de opzet van zijn eerdere werk, waarbij humor en tragedie geslaagd hand in hand gaan.

In Virgin Mountain maken we kennis met de drieënveertigjarige Fusi. De stille maar goedhartige man woont nog bij zijn moeder en gaat gebukt onder zowel haar dominante persoonlijkheid als zijn eigen zwaarlijvigheid. Een vriendin heeft hij nooit gehad en zijn sociale vaardigheden zijn onderontwikkeld. Het liefst speelt hij thuis met bestuurbare autootjes of bootst hij met schaalmodellen historische veldslagen na. Uiteraard wordt de verlegen kolos gepest op zijn werk, een uitzichtloze baan als bagagetransporteur op het vliegveld. Zo slentert zijn leven zonder perspectieven voort, tot afgrijzen van zijn moeder. Maar zoals de wetten van de cinematische romantiek dat voorschrijven, verandert de situatie als Fusi de ogenschijnlijk levenslustige Sjöfn leert kennen. Langzaamaan weet zij de eenzame reus uit zijn schulp te trekken en gloort er hoop op een revolutie in zijn grijze bestaan. Sjöfn kampt echter met haar eigen geestelijke problemen die het tweetal alsnog uit elkaar lijken te drijven. Waarop het verdere verloop van Virgin Mountain draait om de vraag of zij het vuur van verlangen naar een gedeeld leven en het doorzettingsvermogen om dit te bereiken, voldoende in hem heeft aangewakkerd.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Fúsi Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Mr. Hulot

"...Ik vind de, overigens positieve, recensie van Jan Roselaar nog te voorzichtig. De vergelijking met 4......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Fúsi

acties