Spijt! (2013)

Hoewel subtiliteit ver te zoeken is in deze zesde Carry Slee-verfilming, slaagt de film door het sterke eindstuk toch vrij goed in zijn opzet.
play

7,2 details

  • 95 Min
  • Drama
  • Familiefilm
  • Muziek
  • Nederland
95 Min Nederland

Jochem heeft het niet makkelijk op school. Hij wordt gepest door het gemene vriendengroepje van Sanne en zijn klassenleraar Timo is veel te druk met populair doen voor de scholieren. Alleen klasgenoot David ergert zich hardop aan het pesten, maar tijdens een klassenfeest heeft hij alleen oog voor Vera. De pesterijen lopen dan zo erg uit de hand dat Jochem de volgende dag niet meer thuis komt...

Regie
Dave Schram
Cast
Dave Mantel, Stefan Collier, Niels Verkooyen, Charlotte Bakker, Robin Boissevain, Dorus Witte, Edo Brunner, Roos Ouwehand, Rick van Elk, Rick Nicolet, Eileen Farnham, Jessica Zeylmaker, Brahim Fouradi, Gregory Samson, Fabienne Bergmans.
Release
18.06.2013
Release NL
20.06.2013
Release DVD
12.11.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Dave Schram| Cast: Robin Boissevain (David), Stefan Collier (Jochem), Charlotte Bakker (Sanne), Dorus Witte (Vera), Dave Mantel (Tino), e.a.| Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2013

De productie van kinderboekenschrijfster Carry Slee ligt al geruime tijd op een gemiddelde van ongeveer anderhalf boek per jaar. De verfilmingen van haar werk worden in een bijna net zo hoog tempo op het jeugdige publiek afgevuurd. Nadat in 2006 werd afgetrapt met Afblijven volgden al snel Timboektoe, Radeloos, Lover of Loser en Razend. De regie van de eerste film kwam voor rekening van Maria Peters, waarna haar echtgenoot Dave Schram het stokje overnam voor de daaropvolgende titels (al bleef Peters wel betrokken als producent en scenarist). Dat uit het omvangrijke oeuvre van Slee met name boeken uit het afgelopen decennium zijn verfilmd, is waarschijnlijk omdat deze het best bekend zijn bij het beoogde jonge publiek. Het half jaren negentig uitgebrachte Spijt!, een van haar meest bekroonde verhalen, is daardoor steeds op de plank blijven liggen. Tot nu toe dus.

Naar het schijnt was het Carry Slee zelf die aandrong op een verfilming van Spijt!, aangezien dit verhaal over pesterij haar erg aan het hart ging. Het is niet moeilijk om te zien waarom Schram en Peters daar even mee hebben gewacht. Spijt! is namelijk niet alleen een van Slees populairste en meest geprezen boeken, maar ook een met een behoorlijk donker randje. Dat lijkt misschien vreemd voor degenen die in eerdere Slee-verfilmingen drugsgebruik, anorexia en vrouwenhandel voorbij zagen komen, maar die thema’s zijn voor velen toch een ver-van-mijn-bedshow. Pesterij is echter iets waar praktisch iedereen op jonge leeftijd ooit mee wordt geconfronteerd. Is het niet als slachtoffer of dader, dan wel als toeschouwer.

videotrailers & clips

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Spijt!

acties