The Last Sentence

5,5 details

  • 126 Min
  • Drama
  • Zweden
  • Noorwegen
126 Min Zweden

Een film gebaseerd op het leven van de journalist Torgny Segerstedt, die het Zweedse publiek in de jaren 1930 waarschuwde voor de groeiende dreiging van het fascisme.

Alt titel
Dom över död man
Regie
Jan Troell
Cast
Jesper Christensen, Lennart Hjulström, Pernilla August, Peter Andersson, Björn Granath, Lia Boysen, Maria Heiskanen, Johanna Troell, Åsa-Lena Hjelm, Ulla Skoog, Kenneth Milldoff, Birte Heribertson, Marina Nyström, Lisa Lundqvist, Hanna Holmqvist.
Release
07.12.2012
Release NL
20.06.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Jan Troell | Cast: Jesper Christensen (Torgny Segerstedt), Pernilla August (Maja Forssman), Ulla Skoog (Puste Segerstedt), Björn Granath (Axel Forssman), e.a. | Speelduur: 126 minuten | Jaar: 2012

De Zweedse journalist Torgny Segerstedt maakte zich niet geliefd in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Fel keerde hij zich tegen het opkomende nationaal-socialisme, waardoor hij niet alleen moest vrezen voor de nazi’s, maar ook voor zijn eigen regering. Zweden was onafhankelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog en wilde dat graag zo houden. Een opruiende journalist werd dus niet gewaardeerd. En toch bleef Segerstedt doortikken. Dat verhaal straalt standvastigheid en lef uit. Goed materiaal voor een biopic zou je zeggen, maar dat blijkt niet bepaald uit het gezapige The Last Sentence.

Het is alsof regisseur Jan Troell - met een dikke vijftig jaar ervaring en twee Oscarnominaties toch niet de minste persoon voor deze klus - geen keuze kon maken in wat hij wilde vertellen. Aan de ene kant maakte hij een film over een dappere journalist tijdens de oorlog, aan de andere kant een gezinsdrama waarin de hoofdpersoon te kampen heeft met de dood van zijn moeder en zoontje. Natuurlijk is het niet verkeerd om wat meer lagen aan te brengen, maar in The Last Sentence lijken ze compleet los van elkaar te bestaan. Als Segerstedts rouwverwerking op de een of andere manier effect heeft gehad op de loop van zijn carrière, weet hij dat in ieder geval verdraaid goed te verbergen.

videotrailers & clips