Fury (2014)

War never ends quietly.

David Ayer verlaat tijdelijk Los Angeles en gaat op oorlogspad.
play

7,2 details

  • 134 Min
  • Actie
  • Drama
  • Oorlog
  • Verenigde Staten
  • China
  • Verenigd Koninkrijk
134 Min Verenigde Staten

'Fury' volgt de door de wol geverfde Wardaddy aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft de leiding over een vijfkoppige tank-crew die een levensgevaarlijke missie in vijandelijk gebied dient uit te voeren. Ze zijn in elk opzicht in de minderheid, maar Wardaddy en zijn mannen doen er alles aan om de kern van Nazi Duitsland binnen te dringen.

Regie
David Ayer
Cast
Brad Pitt, Shia LaBeouf, Scott Eastwood, Logan Lerman, Jon Bernthal, Michael Peña, Jason Isaacs, Xavier Samuel, Anamaria Marinca, Brad William Henke, Jim Parrack, Alicia von Rittberg, Laurence Spellman, Daniel Betts, Kevin Vance.
Budget
$ 68.000.000
Opbrengst
$ 211.817.906
Release
17.10.2014
Release NL
23.10.2014
Release DVD
10.02.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: David Ayer | Cast: Brad Pitt (Don 'Wardaddy' Collier), Logan Lerman (Norman Ellison), Shia LaBeouf (Boyd 'Bible' Swan), Michael Peña (Trini 'Gordo' Garcia), Jon Bernthal (Grady 'Coon-Ass' Travis), e.a.| Speelduur: 134 minuten | Jaar: 2014

“Idealen zijn vredig, geschiedenis is gewelddadig.” Dit citaat uit Fury vat niet alleen de film samen, maar mogelijk zelfs het gehele oeuvre van schrijver-regisseur David Ayer. In zijn films is geweld nooit de juiste oplossing, maar toch lijkt hij keer op keer schouderophalend te moeten constateren dat het wel de enige oplossing is waar men altijd op terugvalt. Geweld is immers een vaste waarde op zowel de straten van South Central Los Angeles (waar Ayer opgroeide) als in het leger (waarvoor hij zich op zijn achttiende aanmeldde). Aldus is het niet vreemd dat Ayer na diverse in L.A. gesitueerde films (onder meer Harsh Times en End of Watch) zich nu in het oorlogsgenre begeeft. De eindstrijd tussen Amerikaanse en Duitse soldaten blijkt echter niet veel eervoller dan die tussen straattuig en politieagenten aan de andere kant van de wereld.

Fury speelt zich af in april 1945, een tijd waarop het klip en klaar was dat het Derde Rijk spoedig ten onder zou gaan. Tankcommandant Don ‘Wardaddy’ Collier is zich daarvan bewust, maar zoals hij al treffend opmerkt: voor het onvermijdelijke einde van de oorlog zullen nog een hoop mensen moeten sterven. Een eenvoudige overgave van het Duitse leger zit er nu eenmaal niet in. De voorbije drie jaar heeft Collier zijn vierkoppige bemanning ongeschonden door de oorlog geloodst, maar bij aanvang van de film is een ervan toch omgekomen. De vrijgekomen plek in zijn Shermantank (genaamd Fury) wordt daarom opgevuld door Norman, een jongen zo groen als gras die niet bepaald gelukkig is met zijn nieuwe functie. Dat gevoel is wederzijds, want de overige bemanningsleden zitten ook niet op de onervaren angsthaas te wachten.

videotrailers & clips

alle artikelen (14)

Fury Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...Prima en meeslepende oorlogsfilm. Sterk punt is de teamgeest van de tankbemanning (je rijdt en voelt......"

rebel1984

"...Zeer goede en zelfs meeslepende oorlogsfilm!!..."

Volksplein

"...Het einde van de film past niet bij de rest van deze film, jammer. Over het gehele plaatje was het w......"

Fury

acties