Bekas

Bekas (2012)

The American Dream is waiting just around the corner

7,7 details

  • 97 Min
  • Drama
  • Zweden
  • Finland
  • Irak
97 Min Zweden

De dakloze broers Zana (7) en Dana (10) wonen aan de rand van de wereld, in Koerdistan. Aan het begin van het verhaal vangen ze een glimp op van Superman door een gat in de muur van de lokale bioscoop. Zana en Dana besluiten dat ze naar de Verenigde Staten willen, om daar te wonen met Superman. Als ze eenmaal daar zijn kan hij al hun problemen oplossen, hun levens makkelijk maken en iedereen straffen die ooit gemeen tegen ze was. Zana, de jongere broer, begint een lijst met alle mensen te maken, die Superman moet straffen. Bovenaan de lijst staat Saddam Hussein. Dana, de oudere broer, pakt het realistischer aan en maakt een concreet plan om in de VS te komen. Hij denkt na over geld, paspoorten, transport en een manier om over de grens te komen. Helaas hebben ze geen van die dingen. Desondanks besluiten de twee broers hun droom te volgen.

Regie
Karzan Kader
Cast
Zamand Taha, Sarwar Fazil.
Budget
$ 2.000.000
Release
09.11.2012
Release NL
11.07.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Karzan Kader | Cast: Zamand Taha (Zana), Sarwar Fazil (Dana), e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2012

Dat een regisseur duidelijk goede bedoelingen heeft, betekent jammer genoeg niet per definitie dat zijn film ook de moeite waard is. De mix van coming-of-agefilm en politiek drama die cineast Karzan Kader voor ogen had, komt nooit echt van de grond. Ondanks het prikkelende uitgangspunt voelt Bekas gekunsteld aan.

In 2010 maakte Kader Bekas als afstudeerfilm, gebaseerd op ervaringen uit zijn eigen jeugd in het Koerdische gedeelte van Irak, dat hij op jonge leeftijd met zijn broer ontvluchtte. De film van nog geen half uur leverde hem een studentenprijs op, wat wellicht aanleiding zal zijn geweest om het verhaal uit te breiden en er een volle speelfilm van te maken. Met het Bekas van ruim anderhalf uur heeft hij nu de internationale markt bereikt, waaronder ons land. Aan de ene kant is dat hem gegund, gezien de oprechte intenties die de film uitstraalt. Aan de andere kant weet Bekas nooit echt te overtuigen, laat staan te ontroeren.

videotrailers & clips