nu in de bioscoop

Tula: The Revolt (2013)

5,4 details

  • 100 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Oorlog
  • Nederlandse Antillen
  • Nederland
100 Min Nederlandse Antillen

Film over de leider van de grootste slavenopstand op het eiland Curaçao in 1795, dat destijds een Nederlandse kolonie was. Tula (Obi Abili), een slaaf op het eiland Curaçao, wordt zich steeds bewuster van de ongelijkheid tussen zijn volk en hun blanke onderdrukkers. Als hij van zijn geliefde Speranza (Natalie Simpson) verneemt dat de slavernij op Haïti is afgeschaft, pleit hij voor vrijheid en gelijkheid tussen zwart en wit. Tula krijgt echter geen gehoor bij zijn ‘plantage-eigenaar’ Van Uytrecht (Jeroen Willems) maar wel bij zijn eigen volk die geïnspireerd door zijn wilskracht, het werk neerlegt en zich bij hem aansluit. Als het nieuws van de oproer Gouverneur De Veer (Jeroen Krabbé) bereikt, stuurt deze Nederlandse troepen onder leiding van kapitein Van Westerholt (Derek de Lint) naar de plantage. Tula die tegen wil en dank uitgegroeid is tot leider van de opstand, wil met woorden tot een vreedzame oplossing komen. Hij beseft al snel dat hij dit idealistische idee moet laten varen om samen met de andere slaven te vechten voor vrijheid, gelijkheid, en broederschap.

Regie
Jeroen Leinders
Cast
Jeroen Krabbé, Danny Glover, Jeroen Willems, Derek de Lint, Henriëtte Tol, Deobia Oparei, Mattijn Hartemink, Wesley Mutsaars, Christiaan van der Wal, Aden Gillett, Doña Croll, Paul Bazely, Obi Abili, Natalie Simpson, Giovanni Abath.
Release
04.07.2013
Release NL
04.07.2013
Release DVD
14.01.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Jeroen Leinders | Cast: Obi Abili (Tula), Paul Bazely (Louis), Jeroen Willems (Van Uytrecht), Jeroen Krabbé (Gouverneur De Veer), Derek de Lint (Baron van Westerholt), Henriëtte Tol (Mrs. Lesire), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2013

Tula: The Revolt is een Nederlandse productie gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Tula, de leider van de slavenopstand van 1795 op het eiland Curaçao. Het slavernijverleden van Nederland wordt hierbij ook meteen behandeld. Het is dit jaar honderdvijftig jaar geleden dat ons land de slavernij afschafte en het is dus niet vreemd dat er juist nu een film met dit onderwerp wordt uitgebracht. Tula: The Revolt is de eerste speelfilm van regisseur Jeroen Leinders, die voorheen vooral documentaires en reclames regisseerde. De film is gebaseerd op het boek Tula: Verloren Vrijheid, eveneens van de hand van Leinders.

Tula: The Revolt speelt zich af in het Curaçao van 1795. Niet lang daarvoor is de slavernij op Haïti, een Franse kolonie, (tijdelijk) afgeschaft. Tula is een slaaf die werkt op de plantage van de Nederlandse imperialist Van Uytrecht. Van Uytrecht behandelt zijn slaven zeer slecht en beslist zelfs dat ze voortaan ook op zondag, hun enige vrije dag, moeten werken. Dit zet kwaad bloed bij Tula, en wanneer zijn broertje sterft door het te vele werken is voor hem de maat vol. Tula zint op een manier om vrij te komen van zijn onderdrukte positie in de maatschappij. Wanneer zijn vriendin, een huisslaaf bij Van Uytrecht, te horen krijgt dat de slavernij op Haïti is afgeschaft, stapt hij op Van Uytrecht af en eist hij een gesprek met de gouverneur. Nederland valt namelijk sinds kort onder Frans bewind en Tula redeneert als volgt: als de wet in Frankrijk veranderd wordt, moet dat ook voor de Nederlanders gelden: dit betekent dat hij en zijn medeslaven in vrijheid gesteld moeten worden.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Tula: The Revolt

acties