6,2 details

  • 104 Min
  • Komedie
  • Frankrijk
104 Min Frankrijk

Op de top van zijn carriere als toneelspeler trekt Serge Tanneur zich voorgoed terug uit de theaterwereld. Hij heeft genoeg van een job waar iedereen elkaar verraadt. Sindsdien woont Serge als een kluizenaar in een vervallen huis op het eilandje Ile de Ré... Drie jaar later komt de gevierde televisieacteur Gauthier Valence aan op het eiland. Hij is op zoek naar Serge en stelt hem voor om "Le Misanthrope" (De Mensenhater) van Molière te spelen. Is Serge immers niet de vleesgeworden belichaming van hoofdrolspeler Alceste? Eerst reageert Serge afwijzend maar uiteindelijk stelt hij voor om de eerste grote scène van de eerste akte - tussen Philinte en Alceste - te repeteren. Na vijf dagen van repetitie zal hij wel weten of hij nog zin heeft om het te doen of niet. De twee acteurs nemen het tegen elkaar op en wantrouwen elkaar om beurten en worden verdeeld tussen het plezier om samen te spelen en de plotselinge drang om met elkaar op de vuist te gaan. De welwillendheid van Gauthier wordt regelmatig op de proef gesteld door de verbittering van Serge. En rondom hen heerst de microcosmos van Ile de Ré. Zal Serge uiteindelijk terug op de planken staan?

Alt titel
Cycling with Moliere
Regie
Philippe Le Guay
Cast
Lambert Wilson, Fabrice Luchini, Maya Sansa, Édith Le Merdy, Philippe Du Janerand, Camille Japy, Annie Mercier, Patrick Bonnel, Stefan Wojtowicz, Christine Murillo, Josiane Stoléru, Ged Marlon, Jean-Marc Rousseau, Laurie Bordesoules, Jean-Charles Delaume.
Opbrengst
$ 10.759.874
Release
16.01.2013
Release NL
15.08.2013
Release DVD
26.11.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Philipe Le Guay | Cast: Fabrice Luchini (Serge Tanneur), Lambert Wilson (Gauthier Valence), Maya Sansa (Francesca), e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2013

Op papier lijkt dit een wat suffige komedie over twee acteerveteranen die repeteren voor een klassiek toneelstuk. Het grootste deel van de film discussiëren de mannen en zitten ze binnen met een script in hun handen dat ze aan elkaar oplezen. Het lijkt niet bepaald een opwindend uitgangspunt voor een film. En toch blijft Alceste à bicyclette vermaken. Hoofdrolspelers Fabrice Luchini en Lambert Wilson, beide oude rotten in het vak, zijn fijn op elkaar ingespeeld.

Luchini speelt Serge, een ooit gevierd theateracteur die zijn carrière inmiddels achter zich heeft gelaten en een teruggetrokken bestaan leidt in een klein dorpje. Oud-collega Gauthier zoekt hem op met de mededeling dat hij Le Misanthrope van Molière wil regisseren, en dat hij dolgraag Serge in zijn cast zou willen hebben. Meteen toezeggen doet Serge niet, maar interesse in dit gelauwerde toneelstuk lijkt hij toch stiekem wel te hebben. De twee spreken af om het stuk te repeteren, om te zien of Serge wel echt geschikt is om er in mee te spelen. En dan begint het gekibbel: wie krijgt de prachtrol van Alceste, en wie moet het doen met de minder interessante rol van de tegenspeler?

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Alceste à bicyclette

acties