Pixels

Pixels (2015)

It's time to save the World

Reviews (1)

Olrik

Avatar

Sam Brenner ( Adam Sandler ) was ooit videospellenkampioen in de jaren 80, maar hij werd verslagen tijdens het kampioenschap en gaat tegenwoordig door het leven als monteur van videoapparatuur. Zijn oude vriend Will ( Kevin James) heeft het geschopt tot president van de Verenigde Staten, die heel wat kritiek krijgt op zijn beleid en het feit dat hij moeite heeft met moeilijke woorden. Hun hechte vriendschap ontstond in de arcadehallen waar de twee klassieke videospellen speelden. Dertig jaar later gebruikt een buitenaardse beschaving de beelden van klassieke arcadespellen om de mensheid te vernietigen. Of dat nog niet genoeg is voor een film van twee uur is er ook nog het verhaallijntje tussen Sam en een aantrekkelijke gedumpte moeder ( Michelle Monaghan ). Er ontstaat een haat-liefdesverhouding tussen de twee en je begint je op momenten als deze af te vragen waar de makers in hemelsnaam mee bezig waren. Dit is tenslotte een film voor het hele gezin.

De regisseur van deze film is Chris Columbus, scenarist van Steven Spielberg-producties als Gremlins en The Goonies, en regisseur van films als Home Alone, Mrs. Doubtfire en de eerste twee Harry Potter films. Allemaal geslaagde films, maar waar die films voor het hele gezin leuk waren heb ik meer het gevoel dat Pixels iets is waar vooral Adam Sandler plezier aan heeft.

Pixels is nu al een van de meest gehate films van het jaar. Bijna niemand is er positief over en de film ontvangt overal negatieve recensies. Als je het mij vraagt is dit beslist niet de slechtste film van Sandler. Hij heeft in het verleden veel slechtere films gemaakt als Little Nicky, Grown Ups en Jack & Jill, maar waarom is Pixels dan volgens veel mensen een slechtere film? Nou, het publiek is er klaar mee dat Sandler steeds dezelfde films blijft maken. Het is 2015 en vanaf het begin van het millennium is Sandler al bezig met de meest verschrikkelijk producties. Zijn grappen werken niet meer en de man die eens zo grappig was is nu het lachertje van Hollywood geworden.
De vriendschap tussen Sandler en James werkt niet bepaald goed in Pixels. Het wil er maar niet lekker in komen en ze komen nogal stijf en vermoeid over. Een film als War of the Worlds weet prima om te gaan met een alien invasie, maar Pixels slaat de plank behoorlijk mis. Het duurt erg lang voor de aanval ook echt tastbaar wordt en nu ik erover nadenk heb ik geen enkele alien in de film gezien. Op elk moment dat je denkt dat er wellicht plaats is voor wat karakterontwikkeling of wat emotie gooit Columbus er heel wat onzinnigheden tussendoor waar niemand op zit te wachten.

De actiescènes zijn over het algemeen vermakelijk, maar de logica die erin zit slaat werkelijk nergens op. De mogelijkheden waren eindeloos in Pixels, maar creativiteit werd duidelijk op de tweede plaats gezet. Het personage Ludlow ( Josh Gad ) is het meest irritante personage dat ik in tijden heb meegemaakt. Als je al dacht dat hij vervelend was als Olaf in Frozen heb je nog niks gezien. Zijn personage krijst door de gehele film heen en is beslist het meest luidruchtige personage van de film. Peter Dinklage is een acteur met veel talent en ik weet echt niet wat hij te zoeken had in deze film. Hij komt amper in de film voor en als hij even op het beeld verschijnt heeft hij amper tekst. Wie ik nog wel het meest opmerkelijk vindt is de door Brian Cox gespeelde admiraal Porter. Deze man is zogenaamd een erg boze admiraal die het nergens mee eens is. Of zijn rol over het algemeen niet belachelijk genoeg was is er rond de helft van de film een scène waarin hij vol afkeer spreekt over de personages van Sandler en James. Je zou denken dat deze woedende man hun plannen in de war zou gaan gooien of dat hij zich zelfs zou aansluiten bij de aliens, maar zoiets zien we nooit. Porter verdwijnt opeens en we horen nooit meer iets over hem.

Pixels is een film die voor kinderen op sommige momenten te verwarrend is en die voor volwassenen ronduit pijnlijk is. De lessen die worden meegegeven aan kinderen in deze film bevatten weinig goeds. Het is bijvoorbeeld goed om misbruik te maken van een gedumpte moeder of de meest racistische grapjes te maken. Dit is wederom een slecht aftreksel van Sandler en het is teleurstellend dat mensen als Chris Columbus hier nog interesse in hebben.

2.0 / 10