Tabu (2012)

Een stilistisch prachtige film over herinnering en verlangen, vol melancholieke sfeer, mooie muziek en een tikje surrealistische humor.
play

6,9 details

  • 118 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Portugal
  • Duitsland
  • Brazilië
  • Frankrijk
  • Spanje
118 Min Portugal

Een oude temperamentvolle dame bewoont samen met haar Kaapverdische kuisvrouw en toegewijde buurvrouw dezelfde verdieping van een flatgebouw in Lissabon., Wanneer de oude dame sterft, worden de twee andere vrouwen op de hoogte gesteld van een verrassende episode uit haar verleden: een zowel liefdes als misdaadverhaal dat zich afspeelt in een Afrika uit avonturenfilms.

Regie
Miguel Gomes
Cast
Carloto Cotta, Miguel Gomes, Ana Moreira, Laura Soveral, Teresa Madruga, Araceli Fuente Basconcillos, Paulo Amorim, Henrique Espírito Santo, Ivo Müller, Isabel Muñoz Cardoso, Bruno Duarte, Duarte Caires, Manuel Mesquita, Hortêncílio Aquina, Claúdia Esteves, Joaquim Carvalho, Cândido Ferreira, Mariana Ricardo, Valentim Hortêncílio, Américo Mota, Telmo Churro, Vítor Manuel, Artur Januário, Joana Cunha Ferreira, Maya Kosa, Maria José Ricardo.
Release
05.04.2012
Release DVD
26.11.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Miguel Gomes | Cast: Teresa Madruga (Pilar), Laura Soveral (oude Aurora), Ana Moreira (jonge Aurora), Carloto Cotta (jonge Ventura), Henrique Espírito Santo (oude Ventura), e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2012

De zwijgende film van de eerste decennia van de vorige eeuw vormt nog altijd een inspiratiebron voor moderne cineasten. Terwijl The Artist vorig voorjaar allerlei prijzen opstreek, ging op hetzelfde moment op het filmfestival in Berlijn Tabu in première en volgde later dat jaar Blancanieves in Toronto. Allemaal films in zwart-wit en met oude beeldverhoudingen. Maar waar de andere twee niet veel verder komen dan een ietwat opzichtige ode aan oude films, gebruikt regisseur Miguel Gomes stille filmtechnieken slechts in één helft van zijn magistrale meesterwerk om daarmee iets te zeggen over herinnering, onmogelijke liefde en Portugals koloniale verleden.

Niet dat er iets mis is met de vrolijke oppervlakkigheid van The Artist en Blancanieves (vanaf volgende maand in Nederland te zien), het zijn beide leuke films, maar de Portugees Gomes kiest toch voor een interessantere interactie. Hij gebruikt de filmgeschiedenis om iets over een ander verleden te vertellen. Zowel de titel, de structuur (hoewel omgekeerd) als enkele andere zaken zijn verwijzingen naar F.W. Murnaus Tabu: A Story of the South Seas, ook een film over kolonialisme. Gomes begint zijn film echter aan het einde van 2010 bij Pilar, een vrouw van middelbare leeftijd die begaan is met de wereld maar ook met het lot van haar excentrieke buurvrouw Aurora en dier bediende Santa uit Kaapverdië, een voormalige Portugese kolonie.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Tabu

acties