Eat Sleep Die

Eat Sleep Die (2012)

6,2 details

  • 104 Min
  • Drama
  • Zweden
104 Min Zweden

Een jonge Oost-Europese immigrant, die in Zweden werkt, komt voor een pijnlijke keuze te staan als ze ontslagen wordt uit de fabriek waar ze werkt, in naam van efficiëntie.

Alt titel
Äta sova dö
Regie
Gabriela Pichler
Cast
Nermina Lukac, Milan Dragisic, Jonathan Lampinen, Peter Fält, Ruzica Pichler, Nils Addo, Britt Ahlberg, Mikael Andersson, Bujar Bala, Elin Berg, Urban Berggren, Julia Biserka Kovacevic, Per Blomberg, Kent Dahl, Ronald Dordevic.
Release
05.10.2012
Release NL
05.09.2013
Release DVD
28.01.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Gabriele Pichler | Cast: Nermina Lukac (Rasa), Milan Dragisic (Pappan), Jonathan Lampinen (Nicki), Peter Fält (Peter), e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2012

Het leven van een immigrant gaat niet over rozen. De Dardenne-broers maakten er al meerdere rauwrealistische films over, dicht op de huid gefilmd en razend knap geacteerd. Eat Sleep Die, het regiedebuut van de Zweedse Gabriela Pichler, is vergelijkbaar en voelt daardoor enigszins aan als een herhaling. En toch overtuigt hij volledig. Het is vooral hoofdrolspeelster Nermina Lukac die dit mistroostige drama de moeite waard maakt.

De debutante weet vrijwel direct sympathie op te wekken voor haar personage, de potige fabrieksmedewerker Rasa, die hard haar best doet om het leven van haar arbeidsongeschikte vader en zichzelf te bekostigen. Nors lijkt ze van de buitenkant, maar snel genoeg ziet de kijker dat er onder die stoere laag een zorgzaam meisje zit. Makkelijk is haar leven niet, ook omdat haar vader - die gebrekkig Zweeds spreekt - steeds net de verkeerde dingen zegt tegen de dokter, waarmee hij de kans op een uitkering zorgwekkend verkleint.

videotrailers & clips