L'amour des moules
Een fascinerende en gevarieerde documentaire van eigen bodem over alle aspecten van de mossel. Het doet je met andere ogen kijken naar het schelpdier.
play

6,5 details

  • 74 Min
  • Documentaire
  • Nederland
  • België
74 Min Nederland

In L'Amour des Moules komt het leven van de mens en de mossel samen. De cyclus van het leven staat centraal: geboorte, hoop, liefde en dood. De documentaire schetst een fascinerend beeld van de mosselindustrie en hoe mensen op allerlei manieren gelinkt zijn aan de levenscirkel van de mossel. Als kijker worden we deelgenoot van het verlangen om de natuur te beheersen en het bestaan draaglijk te maken.

Alt titel
Mussels in Love
Regie
Willemiek Kluijfhout
Release
26.09.2012
Release DVD
02.07.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Willemiek Kluijfhout | Speelduur: 73 minuten | Jaar: 2012

Al zijn ze zo'n tien maanden per jaar verkrijgbaar, een volkswijsheid zegt dat ze het lekkerst zijn als de 'r' in de maand zit. De ware mosselliefhebber zit het komende half jaar in ieder geval gebakken. Al zijn ze ook heerlijk gekookt of gefrituurd. Dat er veel komt kijken bij de mosselteelt en de daaraan verbonden (eet)cultuur, wordt duidelijk in deze lofzang op het schelpdier die de on-Hollandse titel L'Amour des Moules (de liefde voor mosselen) heeft meegekregen. Naast leuke wetenswaardigheidjes en prachtig gecomponeerde plaatjes zit de film vol originele en uiterst smakelijke invalshoeken. Regisseuse Willemiek Kluijfhout maakte de opnames verspreid over de periode van een jaar.

Haar veelzijdige documentaire afdoen als een promotiefilm voor de mosselvisserij is iets te gemakkelijk, al is het een zeer prettig neveneffect. Het zal de mosselconsumptie zeker ten goede komen. De motivatie voor Kluijfhout om dit, zoals ze het zelf noemt, mosselodyssee te maken is een persoonlijke. Haar grootouders woonden in het Zeeuwse Yerseke waar de enige mosselveiling ter wereld huist. In haar kindertijd gruwelde Kluijfhout van de schelpdieren, maar haar afschuw maakte door het filmen op mosselschepen plaats voor bewondering.

videotrailers & clips